ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

“Σκουπίζουν” την αγορά ΑΠΕ τα ΕΛΠΕ – Κοιτάζουν εξαγορές 100 MW αιολικών και φωτοβολταϊκών εντός του 2019

Χρήστος Στεφάνου

Στην τελική ευθεία για την υλοποίηση των πρώτων σημαντικών κινήσεων στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας βρίσκεται ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει και στην τακτική ΓΣ των μετόχων ο αν. διευθύνων σύμβουλος Α. Σιάμισιης.

Στόχος των Ελληνικών Πετρελαίων είναι να αποκτήσουν σημαντική παρουσία στην αγορά της πράσινης ενέργειας, δίνοντας σάρκα και οστά στο στόχο του ενεργειακού μετασχηματισμού. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα έχει ήδη ανακοινωθεί ότι τα ΕΛΠΕ σκοπεύουν να κινηθούν για την απόκτηση 100MW ΑΠΕ εντός του 2019 και ακόμη 100MW το 2020.

Στην αναζήτηση αλλά και τις επαφές που έχουν στελέχη του ομίλου με πιθανούς στόχους εξαγοράς, πάντως δε λείπουν τα προβλήματα, ενώ ακόμη δεν υπάρχει καμία οριστική συμφωνία. Μάλιστα και στο παρελθόν είχαν υπάρξει περιπτώσεις ελπιδοφόρων συμφωνιών που χάλασαν κυριολεκτικά στο παρά πέντε της υπογραφής.

Ένα ακόμη σημαντικό ζητούμενο, που δυσκολεύει τη μέχρι τώρα αναζήτηση του ομίλου είναι ότι πρέπει να ταιριάζει η συμφωνία στο προφίλ και τα ζητούμενα ενός ομίλου όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, δηλαδή να είναι έργα με μεγάλο βαθμό ωριμότητας ή σε λειτουργία, με αξιοσημείωτο μέγεθος, που μπορεί να έχουν ορατή συνεισφορά στα λειτουργικά μεγέθη ενός ομίλου όπως τα ΕΛΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Energypress αν και ακόμη δεν έχουν πέσει οι υπογραφές, δηλαδή οι συμφωνίες δεν έχουν κλείσει οριστικά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, υπάρχουν τουλάχιστον δύο έργα, ένα φωτοβολταϊκό αλλά και ένα αιολικό που εξετάζονται ζεστά και ενδέχεται να υπάρξουν τις επόμενες ημέρες επίσημες ανακοινώσεις.