ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Νευρικότητα και μεικτή εικόνα στις αγορές της Ασίας

Για τους επενδυτές τα τελευταία στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ ήταν ενθαρρυντικά. Μπορεί η μεταποίηση να δέχεται ισχυρές πιέσεις, αλλά η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρότατη, με το ποσοστό της ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και 50 χρόνια. Οι απειλές όμως επιμένουν με σημαντικότερη να μην υπάρξει συμφωνία στο εμπορικό πεδίο με την Κίνα, αλλά να οδηγηθούμε σε μία διαμάχη διαρκείας.

Ενώ οι διαπραγματεύσεις που έχουν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα είχαν γεννήσει ελπίδες ότι οι δύο πλευρές θα έρθουν πιο κοντά σε μία συμφωνία, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το Πεκίνο να καταθέτει πρόταση, η οποία δεν περιλαμβάνει τα βασικά αιτήματα της Ουάσιγκτον. Οι Κινέζοιδεν επιθυμούν μία ευρείας κλίμακας συμφωνία και πιστεύουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα υποκύψει, πιεζόμενος από τις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας του.

Έχοντας αυτά κατά νου, οι επενδυτές αντιδρούν σήμερα με νευρικότητα στις αγορές της Ασίας. Αρχικά το σύνολο των δεικτών ακολουθούσε την ανιούσα, με τον δείκτη της περιοχής MSCI Asia Pacific να ενισχύεται περίπου 0,5%. Τα κέρδη του τελικά περιορίστηκαν, ενώ στο Τόκιο το ταμπλό έδειξε κόκκινο. Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Nikkei υποχωρεί 0,24%.

Στο Χρηματιστήριο της Βομβάης από την άλλη ο BSE Sensex καταγράφει άνοδο 0,25%, ενώ μεγαλύτερα είναι τα κέρδη για τον S&P ASX 200 στο Σίντνεϊ, που είναι στο +0,71%.

Σημειώνεται ότι οι κινεζικές αγορές (Σανγκάη και Χονγκ Κονγκ) είναι κλειστές λόγω εθνικής εορτής.

naftemporiki.gr