Υπό διαρκή πίεση το πετρέλαιο

Την πτωτική τους πορεία συνεχίζουν σήμερα, Δευτέρα, οι τιμές του πετρελαίου μετά τις μεγάλες απώλειες της περασμένης εβδομάδας. Με τα μακροοικονομικά δεδομένα να αποκαλύπτουν ότι η απειλή της ύφεσης για μεγάλες οικονομίες είναι απειλή, αλλά και τις νέες πληροφορίες από το μέτωπο του εμπορικού πολέμου να περιορίζουν την ελπίδες για μία ουσιαστική συμφωνία ΗΠΑ- Κίνας , οι φόβοι για κάμψη της ζήτησης έχουν επανέλθει στο προσκήνιο.

Η τιμή του μπρεντ υποχωρεί κατά 28 σεντ στα 58,09 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αμερικανικού αργού (WTI) καταγράφει πτώση 17 σεντ, στα 52,64 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια, τα πλέον δημοφιλή στην αγορά, είχαν πτώση άνω του 5% την περασμένη εβδομάδα στον απόηχο ζοφερών στοιχείων για τη μεταοποίηση σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα.

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ- Κίνας, που έχει προγραμματιστεί να λάβουν χώρα στην Ουάσιγκτον στις 10 και 11 Οκτωβρίου. Και τούτο γιατί πρόκειται για τις κορυφαίες καταναλώτριες πετρελαίου στον κόσμο. Μία παρατεταμένη διαμάχη μεταξύ τους, θα επιβάρυνε έτι περαιτέρω τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και της ζήτησης ενέργειας.

Οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία είναι τόσο έντονοι ώστε υπερκαλύπτουν την όποια ανησυχία για την προσφορά από τη Μέση Ανατολή, όπου το θερμόμετρο ανεβαίνει συνεχώς.

Στο Ιράκ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, μαίνονται αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν αφήσει πίσω τους περισσότερους από 100 νεκρούς. Οι ειδικοί προειδοποιούν για σοβαρά προβλήματα στις εξαγωγές που φέτος προσέγγιζαν τα 3,43 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

naftemporiki.gr