Άνοδος για το πετρέλαιο καθώς μειώνονται τα αποθέματα και αυξάνεται η ζήτηση

Πηγή: www.energypress.gr

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο άνω του 1% την Τετάρτη, επεκτείνοντας τα κέρδη της προηγούμενης ημέρας, αφού τα δεδομένα της βιομηχανίας έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ σημείωσαν πτώση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη την περασμένη εβδομάδα, αναδεικνύοντας τη σφιχτή προσφορά καθώς βελτιώνεται η ζήτηση.

Η αγορά εκφράζει στις ανησυχίες για τον περιορισμένο εφοδιασμό, μετά από την πίεση που ασκούν θέματα που σχετίζονται με την ευρύτερη αγορά όπως είναι η κρίση χρέους του κινεζικού κολοσσού Evergrande .

Παράλληλα, «το αργό υποστηρίζεται από την εβδομαδιαία έκθεση του API, η οποία σημείωσε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ», όπς εκτιμά ο Ravindra Rao, αντιπρόεδρος εμπορευμάτων στην Kotak Securities.

Τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 6,1 εκατομμύρια βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 17 Σεπτεμβρίου, ανέφεραν πηγές της αγοράς, επικαλούμενοι τα στοιχεία της Τρίτης από το American Petroleum Institute. Πρόκειται για μια πολύ μεγαλύτερη πτώση από την πτώση 2,4 εκατομμυρίων βαρελιών που περίμεναν κατά μέσο όρο 10 αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι οι τιμές θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα και ότι αν καταγραφεί κάποια πτώση αυτή θα είναι πρόσκαιρη. «Δεδομένης της ποικιλίας υποστηρικτικών παραγόντων στον ενεργειακό χώρο, ιδίως των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, που αυξάνουν την ελκυστικότητα του πετρελαίου ως υποκατάστατου και της ισχυρής φυσικής ζήτησης, οι πτώσεις των τιμών αυτή τη στιγμή είναι πιθανό να είναι βραχύβιες», δήλωσε ο Jeffrey Halley, αναλυτής στην ΟANDA.

Ο Rory Johnston, διευθύνων σύμβουλος και οικονομολόγος στην Price Street, σε μια παρουσίαση που έκανε πριν από μία ημέρα στο Noia’s Oil and Gas Conference στο St. John’s προβλέπει επίσης υψηλές τιμές όχι μόνο  βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα. Όπως επεσήμανε,  οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 100 δολάρια το βαρέλι τους τελευταίους 17 μήνες, αν ληφθεί υπόψη και η περίοδος κατά την οποία ήταν αρνητικές. Όπως εκτιμά, η αγορά παραμένει σφιχτή και οι τιμές παραμένουν υψηλές. Παρ’ όλα αυτά, το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει σχετικά χαμηλό και αναμένονται περαιτέρω ελλείμματα στο ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης.

Την Τετάρτη το μεσημέρι (12:45 ώρα Ελλάδος), το αμερικανικό αργό διαπραγματεύεται στα 71,45 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,36% και το Brent στα 75,21 δολάρια καταγράφοντας άνοδο κατά 1,14%.

(insider.gr)