ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Τέταρτη ημέρα κερδών για το αργό, υποχώρησε το Brent 12/10/21

Τρίτη, 12-Οκτ-2021 22:15 capital.gr

Με μικρά κέρδη ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Τρίτης το αμερικανικό αργό, συμπληρώνοντας τέσσερις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, ενώ το Brent υποχώρησε στον απόηχο των προειδοποιήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι η παγκόσμια οικονομία χάνει την ορμή της.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Νοεμβρίου πρόσθεσε 12 cents ή σχεδόν 0,2% και έκλεισε στα 80,64 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

Το Brent Δεκεμβρίου, στο μεταξύ, έχασε 23 cents ή 0,3% στα 83,42 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures. Τη Δευτέρα το συμβόλαιο σκαρφάλωσε στα 84,60 δολ. το βαρέλι, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.

Το Brent έχει ενισχυθεί για πέντε διαδοχικές εβδομάδες, ενώ το αμερικανικό έχει καταγράψει επτά συνεχείς εβδομάδες κερδών. Και τα δύο συμβόλαιο έχουν κερδίσει πάνω από 15% από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε σήμερα ότι οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι πληθωριστικές πιέσεις επιβαρύνουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

Το Ταμείο, στο World Economic Outlook που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, αναθεώρησε καθοδικά την εκτίμηση του για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 5,9% από 6,0% που ανέφερε τον περασμένο Ιούλιο. Για το 2022 άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη του στο 4,9%.

Επίσης στο Nymex, το συμβόλαιο του φυσικού αερίου παραδόσεως Νοεμβρίου σημείωσε άλμα 3% στα 5,505 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες, μετά την κατρακύλα της Δευτέρας κατά 4%. Την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές σημείωσαν το υψηλότερο κλείσιμο από το 2008.