ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Κύπρος: Ελέγχους για καύσιμα από τα κατεχόμενα ζητά ο ΥΠΟΙΚ

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει, τη δεδομένη στιγμή, δημοσιονομική ευχέρεια για να προχωρήσει σε μείωση της φορολογίας στα καύσιμα ή και την ηλεκτρική ενέργεια, δεδομένου ότι προηγήθηκε μεγάλο δημοσιονομικό άνοιγμα για να στηριχθούν, μέσα στην πανδημία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι.

Ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, δεν φάνηκε να υιοθετεί σε αυτή τη φάση το αίτημα βουλευτών, οι οποίοι κάλεσαν το κράτος να προχωρήσει σε μείωση του φόρου κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα, αλλά και στον ηλεκτρισμό.

Όπως είπε, δεδομένης της βοήθειας που δόθηκε από την ΑΗΚ (μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού κατά 10% από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Φεβρουάριο 2022), δεν μπορεί να γίνουν μειώσεις και στους φόρους για την ενέργεια. Σύμφωνα με τον υπουργό, σε περίπτωση μείωσης του φόρου κατανάλωσης ή του ΦΠΑ θα διατρέξουν κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε μάλιστα, μετά από ερώτηση που δέχθηκε, πως θα πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι από τις τελωνειακές αρχές στα οδοφράγματα και στην πράσινη γραμμή, καθώς, όπως είπε, ενώπιον του έφτασαν καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες βυτιοφόρα μεταβαίνουν από τις ελεύθερες περιοχές στα κατεχόμενα και ανεφοδιάζουν τα οχήματά τους με καύσιμα. Όπως είπε, τις επόμενες ημέρες θα έρθει σε επαφή, για το θέμα αυτό, με τις τελωνειακές και τις αστυνομικές αρχές.

(Φιλελεύθερος)