ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης – καύσιμα: Σοκ! Εκτίναξη τιμών! – Πήγε «περίπατο» το πακέτο στήριξης

Βαγγέλης Λάσκαρης sportime.gr

Αντιμέτωπα με νέες μεγάλες αυξήσεις σε αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα θα βρεθούν τα ελληνικά νοικοκυριά.

Πετρέλαιο θέρμανσης – καύσιμα: Η ενεργειακή κρίση που μαστίζει τον πλανήτη έχει ήδη «χτυπήσει» την Ελλάδα και με τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να είναι έκθετα στην ακρίβεια σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης.

Την ίδια ώρα τα μέτρα στήριξης που έχει υποσχεθεί ως αντιστάθμισμα η Κυβέρνηση φαίνονται σαν… σταγόνα στον ωκεανό και δεν είναι ικανά να «αναχαιτίσουν» την ακρίβεια που ήρθε και και έρχεται σε αγαθά όπως το Πετρέλαιο θέρμανσης και τα καύσιμα. Παράλληλα η τιμές στο φυσικό αέριο ανεβαίνουν συνεχώς  ενώ η αγορά ενέργειας (στο χονδρεμπόριο) «καλπάζει» επίσης.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης δηλώνει πως «…δεν υπάρχει λόγος πανικού» ενώ σήμερα μόλις  η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ κινείται στα 85,5 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου στα 83,2 δολάρια ανά βαρέλι. Τιμές που είναι ήδη υψηλότερα σε σχέση με τα μόλις χθεσινές αντίστοιχες.

Ηδη οι καταναλωτές δείχνουν φοβισμένοι για τις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης και πλέον περιμένουν όσο ποτέ την ημερομηνία που θα ανοίξει η πλατφόρμα για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.

Εξάλλου σημαντική αύξηση παρατηρείται και στην τιμή των καυσίμων (αμόλυβδη βενζίνη), καθώς έχει ξεπεραστεί το όριο του 1.70 ευρώ ανά λίτρο και σε πολλές περιπτώσεις έχει αγγίξει ακόμη και το 1,80 ευρώ. Αυτό σημαίνει πως πολλά νοικοκυρά αναγκάζονται να κινήσουν τα οχήματά τους μόνο στις απολύτως απαραίτητές περιπτώσεις αφού το κόστος έχει πλέον… ξεφύγει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον κάθε ελληνικό σπίτι πληρώνει έως και 20% περισσότερο σε σχέση με όσα πλήρωνε μόλις προ ενός εξαμήνου προκειμένου να φουλάρει το ΙΧ του.

Ανάλογα δεδομένα έχουν διαμορφωθεί και στο φυσικό αέριο. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στην ολλανδική αγορά η οποία θέτει τον «τόνο» στην αγορά στον συγκεκριμένο τομέα οι τιμές παράδοσης Νοεμβρίου «εκτοξεύθηκαν» από σήμερα. Συγκεκριμένα η αύξηση καταγράφεται κατά 18% στα 104 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Με το δεδομένο αυτό θυμίζουμε ότι το μέτρο που αφορά έκπτωση κατά 15% στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου είχε ληφθεί από την Κυβέρνηση όταν η τιμή ανά θερμική μεγαβατώρα ήταν στα 84 ευρώ. Συνεπώς η έκπτωση αυτή μοιάζει πλέον σαν «χάδι» στον καταναλωτή.

Επί της ουσίας καταλήγουμε στο συμπέρασμα πώς η εκτίναξη των τιμών των καυσίμων έχει ακυρώσει το κυβερνητικό πακέτο των 500 εκατ. ευρώ που είχε ανακοινωθεί ως μέτρο στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων…