ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Έρχεται φθηνό πετρέλαιο για 220.000 αγρότες, κριτήρια και δικαιούχοι

Σ΄΄υμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις των Χρήστου Σταϊκούρα και Σπήλιου Λιβανού, 220.000 αγρότες πρόκειται να λάβουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου το 2022, με το δημοσιονομικό κόστος της παρέμβασης να εκτιμάται στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

«Η επιστροφή θα πραγματοποιείται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, όπως είναι για παράδειγμα το είδος και η έκταση της καλλιέργειας, σε συνάρτηση με τις πραγματοποιηθείσες αγορές πετρελαίου. Εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος θα προωθηθεί η σχετική απόφαση», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Ποιοι οι ωφελούμενοι της επιδότησης 

Το μέτρο, βάσει των όσων ανακοίνωσε ο Σπήλιος Λιβανός, αφορά σε:

  • Πάνω από 25.000 νέους αγρότες

  • Περίπου 170.000 αγρότες – μέλη συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών

  • Περίπου 25.000 αγρότες – μέλη της συμβολαιακής γεωργίας.

Εν αναμονεί της σχετικής ΚΥΑ, άγνωστο παραμένει το τι θα γίνει με τους ετεροεπαγγελματίες, καθώς υπάρχουν και εκείνοι που παραδίδουν τα προϊόντα τους σε συνεταιρισμούς. Το πιθανότερο, ωστόσο, σενάριο – σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο – είναι να εξαιρεθούν της επιδότησης.

Τι είναι γνωστό για την επιδότηση των παραγωγών 

Αναφορικά με τους περισσότερους από 25.000 νέους αγρότες έως 40 ετών, η επιλογή αναμένεται να γίνει βάσει των αιτήσεων που έκαναν για το εθνικό απόθεμα ή τη συμμετοχή στο αντίστοιχο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σημειώνεται πως οι παραγωγοί για να εισπράξουν την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης θα πρέπει να καταθέτουν τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου, ενώ σε κάθε περίπτωση το ποσό που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα υπολογίζεται με βάση το είδος, αλλά και την έκταση, της καλλιέργειας – με όριο ένα ανώτατο πλαφόν ανεξαρτήτως αριθμού στρεμμάτων.

(dikaiologitika.gr)