ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Πτώση 3% για το αμερικανικό αργό, απώλειες 2,5% για το φυσικό αέριο

capital.gr

Τετάρτη, 10-Νοε-2021 22:16

Τερματίστηκε το τριήμερο ανοδικό σερί του πετρελαίου την Τετάρτη, με τις τιμές τόσο του αμερικανικού αργού όσο και του Brent να καταγράφουν ισχυρή πτώση, ως απόρροια της αύξησης των αμερικανικών αποθεμάτων για τρίτη διαδοχική εβδομάδα αλλά και της ενίσχυσης του δολαρίου.

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (ΕΙΑ) των ΗΠΑ νωρίτερα σήμερα, τα αμερικανικά αποθέματα αργού ενισχύθηκαν την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Νοεμβρίου κατά 1 εκατ. βαρέλια, παρότι εχθές το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε μείωση των αποθεμάτων κατά 2,5 εκατ. βαρέλια

Παρότι η αύξηση των αποθεμάτων που ανακοίνωσε η ΕΙΑ ήταν μικρότερη από αυτήν που περίμεναν οι αναλυτές, ήταν αρκετή για να πιέσει χαμηλότερα τις τιμές του πετρελαίου που είχαν πάρει την ανιούσα τις τελευταίες ημέρες αντλώντας ώθηση από την ισχυρή ζήτηση αλλά και την απόφαση του OPEC να διατηρήσει αμετάβλητη την απόφασή του για σταδιακή και προσεκτική αύξηση της παραγωγής του κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα.

Στον αντίποδα, η EIA ανέφερε ότι τα εβδομαδιαία αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 1,6 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ πτώση κατά 2,6 εκατομμύρια βαρέλια σημείωσαν τα αποθέματα των διυλισμένων προϊόντων.

Η εξέλιξη αυτή αύξησε τις εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν δεν αποκλείεται να απελευθερώσει μέρος των στρατηγικών αποθεμάτων αργού των ΗΠΑ προκειμένου να αμβλύνει την αύξηση των τιμών των καυσίμων, εκτίμηση που επίσης έπληξε τις τιμές του πετρελαίου.

Έτσι, το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε την Τετάρτη κατά 2,55 δολάρια ή 3% και έκλεισε στα 81,60 δολάρια το βαρέλι.

Ελαφρώς μικρότερες απώλειες κατέγραψε το πετρέλαιο τύπου Brent, με το συμβόλαιο Ιανουαρίου να υποχωρεί σήμερα κατά 1,90 δολάρια ή 2,2% το βαρέλι στα 82,88 δολάρια.

Πτωτικά κινήθηκαν την Τετάρτη και τα συμβόλαια της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τη βενζίνη να χάνει 3% και να διαμορφώνεται στα 2,304 δολάρια το γαλόνι και το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Δεκεμβρίου να υποχωρεί κατά 2,1% στα 2,455 δολάρια το γαλόνι.

Τις χθεσινές βαριές απώλειές του διεύρυνε σήμερα και το φυσικό αέριο, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να χάνει επιπλέον 2,5% και να διαμορφώνεται σήμερα στα 4,855 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.