ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Ρόδος: Σοκ από την τιμή των καυσίμων – Στη δίνη της ακρίβειας στροβιλίζονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά

energypress.gr

Στη δίνη της ακρίβειας στροβιλίζονται επιχειρήσεις και νοικοκυριά αφού στη Ρόδο η τιμή της αμόλυβδης «κατέρριψε» το ψυχολογικό φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο σε αρκετά πρατήρια, ενώ στα μικρότερα νησιά του νομού έχει φτάσει ακόμα και τα 2,1 πλησιάζοντας τα 2,2 ευρώ το λίτρο!

Με τις τιμές των καυσίμων να καταρρίπτουν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και με την τιμή της απλής αμόλυβδης, εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί πάνω από τα 2 ευρώ στη Ρόδο για το επόμενο διάστημα με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στα 1,961 ευρώ το λίτρο (!) την ώρα που στην υπόλοιπη χώρα ο μέσος όρος κυμαίνεται στα 1,841 ευρώ.

Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα στα μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου όπου η τιμή της αμόλυβδης έχει εκτιναχθεί στα ύψη καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο!

Στη Σύμη η τιμή της αμόλυβδης χθες Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου έφτασε στα 2,05 ευρώ/λίτρο, στην Κω άγγιξε ακόμα και τα 2,09/λίτρο με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στα 1,961 ευρώ, στην Αστυπάλαια η υψηλότερη τιμή διαμορφώνεται στα 2,170/ λίτρο και τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 2,120 ευρώ/λίτρο, στην Κάλυμνο η υψηλότερη τιμή καταγράφεται στα 2,090 ευρώ με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 1,961 ευρώ, στη Λέρο η υψηλότερη τιμή ήταν χθες στα 2,090 ευρώ με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 1,961 ευρώ, στην Τήλο η τιμή της αμόλυβδης έφτασε στα 2,070 ευρώ, στην Κάρπαθο η υψηλότερη τιμή έφτασε στα 2,090 με τον μέσο όρο να διαμορφώνεται στα 2,087, στην Πάτμο η υψηλότερη τιμή είναι στα 2,296 ευρώ με τον μέσο όσο να διαμορφώνεται στα 2,061 ευρώ/λίτρο, στους Λειψούς η τιμή έφτασε στα 2,120.

Η αύξηση των καυσίμων, προκαλεί σοκ στα νησιά κι έχει οδηγήσει σε ένα ντόμινο ανατιμήσεων σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών τινάζοντας στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό αλλά και τον προγραμματισμό των επιχειρήσεων, αφού το μεταφορικό κόστος έχει αυξηθεί σημαντικά και αυτό σε ένα μεγάλο βαθμό μετακυλίεται στον καταναλωτή αφού είναι σχεδόν αδύνατον να απορροφήσει ο έμπορος ή η επιχείρηση τη διαφορά του κόστους. Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στα μικρά νησιά, που πρέπει να επιβαρυνθούν και το κόστος της μεταφόρτωσης από την Αθήνα στη Ρόδο και από τη Ρόδο στα υπόλοιπα νησιά.

«Η αγορά ενέργειας είναι ένα παγκόσμιο χρηματιστηριακό προϊόν. Οι τιμές τόσο στο πετρέλαιο όσο και στο φυσικό αέρο, όπως η παραγωγή ρεύματος αποτελούν πλέον ένα παγκόσμιο χρηματιστηριακό προϊόν και όσο οι τιμές τους ανεβαίνουν στην παγκόσμια κλίμακα, μοιραία θα ακολουθούν αυξήσεις στην Ελλάδα και άρα στα νησιά μας. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα στις σχέσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, δημιουργεί μια συνεχόμενη αυξητική τάση στα συγκεκριμένα προϊόντα προκαλώντας κραδασμούς στην παγκόσμια αγορά που διαχέεται μέχρι το πιο μικρό νησί», λέει στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου κ. Γιάννης Πάππου σχολιάζοντας το ξέφρενο ράλι ανόδου στην αγορά των καυσίμων και επισήμανε ότι με βάση τις προβλέψεις η κατάσταση αναμένεται να παρουσιάσει βελτιωτικές τάσεις μετά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

«Οι αυξήσεις κυμαίνονται σε ένα μεγάλο εύρος προϊόντων αλλά και παροχής υπηρεσιών, την ίδια ώρα που η αύξηση στην τιμή του ρεύματος ξεπερνά ακόμα και το 300%! Ως Επιμελητήριο Δωδεκανήσου έχουμε ζητήσει να ληφθούν μέτρα για τη διαμόρφωση των τελικών τιμών καυσίμων στα νησιά μας, στα επίπεδα των τιμών της ηπειρωτικής χώρας παράλληλα με την εφαρμογή του μέτρου του Μεταφορικού Ισοδύναμου για τα καύσιμα σε όλα τα νησιά και όχι μόνο στα μικρότερα που εφαρμόζεται σήμερα, ενώ σε ό,τι αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουμε ζητήσει να ληφθούν επιπλέον μέτρα με έμφαση στη διεύρυνση της επιδότησης. Οι τιμές των καυσίμων βάζουν πραγματικά φωτιά στο πορτοφόλι των νοικοκυριών», λέει στη «δ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

Ήδη στο πρώτο 15μερο του Ιανουαρίου η αύξηση των τιμών στα βασικά είδη σούπερ μάρκετ άγγιξε το 5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, ενώ μεσοσταθμικά οι αυξήσεις αγγίζουν το 11%. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται περαιτέρω με τις προ των πυλών ανατιμήσεις σε απορρυπαντικά και είδη ατομικής περιποίησης. Στα οπωροκηπευτικά η κακοκαιρία που έπληξε ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής αναμένεται ότι θα εκτοξεύσει νέες αυξήσεις στην αγορά έως και 30%, που ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, το φαινόμενο δεν είναι παροδικό, καθώς εκτιμούν ότι οι υψηλές τιμές τροφίμων ενδεχομένως διατηρηθούν για τους επόμενους 12-18 μήνες.

«Η τεράστια αύξηση στο σύνολο της ενέργειας, δηλαδή η τιμή του λίτρου στα καύσιμα που φτάνει στα 2 ευρώ και ταυτόχρονα οι λογαριασμοί του ρεύματος που έρχονται αυξημένοι κατά 300%, αποστερεί πολύ μεγάλα κεφάλαια από τη ρευστότητα της αγοράς, είτε μιλάμε για ένδυση-υπόδηση, είτε δώρα, παιχνίδια, τρόφιμα, βιβλιοχαρτοπωλεία. Αυτά τα επιπλέον χρήματα που διατίθενται για τα αυξημένα καύσιμα και το αυξημένο ρεύμα, λείπουν από την αγορά και αυτό είναι εμφανές και στους τζίρους των καταστημάτων. Ο καταναλωτής δεν έχει τα απαραίτητα ταμειακά διαθέσιμα για να καλύψει τις ανάγκες του ακόμα και στην προμήθεια τροφίμων, αντιλαμβάνεστε ότι το πρόβλημα είναι πολύ έντονο και θα γίνει εντονότερο, όχι μόνο στα Δωδεκάνησα αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα», λέει ο κ. Γ. Πάππου.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, οι περισσότερες επιχειρήσεις και τα καταστήματα είναι αδύνατον να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, γι’ αυτό και στην πλειονότητά τους είτε προχωρούν σε ρύθμιση είτε πληρώνουν το ελάχιστο ποσό που μπορούν να καταβάλουν ελπίζοντας ότι θα καταφέρουν να αποπληρώσουν μόλις βελτιωθεί η κατάσταση.’

Η αχτίδα αισιοδοξίας πάντως για την ανάκαμψη της αγοράς εδράζεται στην έναρξη της σεζόν που φέτος θα ξεκινήσει ήδη από τον ερχόμενο μήνα και ήδη τα μηνύματα είναι πολύ θετικά καθώς δεν αποκλείεται να αγγίξουμε ως προορισμός και το 2019 που η τουριστική κίνηση είχε ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. «Μια πολύ καλή τουριστική περίοδος θα μας δώσει τη δυνατότητα να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος των απωλειών που καταγράφουμε. Η βελτίωση της οικονομίας της περιοχής μας θα “κτίζεται” χρονιά με χρονιά. Είναι ανέφικτο μέσα σε ένα χρόνο μετά από μια 10ετή οικονομική κρίση και δύο χρόνια πανδημίας να επιστρέψουμε σε κατάσταση ευημερίας», καταλήγει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.

(της Μαίρης Φώτη, Δημοκρατική Ρόδου)