ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Σε άνθηση ο «τουρισμός της βενζίνης» στην κεντρική Ευρώπη

energypress.gr

Μετά την Ουγγαρία, οι Σλοβάκοι κατευθύνονται πλέον και στα πολωνικά βενζινάδικα από τις αρχές Φεβρουαρίου, προκειμένου να εφοδιαστούν με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες λίτρα καυσίμου σε δοχεία, λόγω φθηνότερων τιμών.

Σε απάντηση, η Πολωνία αποφάσισε να επιβάλει ελέγχους στα σύνορα.

Το φυσικό αέριο και το ντίζελ στην Πολωνία είναι περίπου 25 έως 35 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο φθηνότερα καθώς η Βαρσοβία αποφάσισε να μειώσει τον ΦΠΑ για αυτά τα ενεργειακά προϊόντα ως απάντηση στον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Με μια δεξαμενή καυσίμου 50 λίτρων, οι Σλοβάκοι μπορούν να εξοικονομήσουν 10 έως 18 ευρώ εάν περάσουν τα σύνορα για φυσικό αέριο. Στη δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού, η Βαρσοβία αποφάσισε επίσης να καταργήσει τον ΦΠΑ για τα είδη παντοπωλείου.

Αυτό σημαίνει ότι ένα ταξίδι στην Πολωνία αξίζει και για τους Σλοβάκους που ζουν πιο μακριά από τα σύνορα. Τυπικοί προορισμοί για τους Σλοβάκους περιλαμβάνουν τις πόλεις Zakopane, Nowy Targ, Czarny Dunajec ή Jabłonka. Αρκετά πρατήρια ανέφεραν ότι είχαν ήδη ξεμείνει από καύσιμα και έπρεπε να κλείσουν για αρκετές ώρες.

«Γνωρίζουμε για αυτήν την πρακτική και θα πραγματοποιήσουμε επιθεωρήσεις», ανακοίνωσε η Πολωνική Επιθεώρηση Οδικών Μεταφορών, σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων Onet.

«Οι περίπολοί μας θα ελέγξουν εάν μεγάλες ποσότητες καυσίμων μεταφέρονται με αυτοκίνητα, εκτός από τις δεξαμενές καυσίμων στα σύνορα με τη Σλοβακία στο Chyżne. Θα ήταν επικίνδυνο», πρόσθεσε το πρακτορείο σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με το νόμο, ένα αυτοκίνητο που διασχίζει τα σύνορα δεν μπορεί να περιέχει περισσότερα από τέσσερα δοχεία καυσίμου των 60 λίτρων έξω από τη δεξαμενή βενζίνης, υπό την προϋπόθεση ότι τα δοχεία πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, ο τουρισμός της βενζίνης από τη Σλοβακία στην Ουγγαρία ξεκίνησε νωρίτερα, αφού η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν καθόρισε την τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων στα 480 HUF (1,34 ευρώ) ανά λίτρο στα μέσα Νοεμβρίου.

Ωστόσο, τα μικρότερα πρατήρια υγρών καυσίμων είναι πλέον πιθανό να υποστούν το μεγαλύτερο βάρος των επιπτώσεων από το πάγωμα των τιμών στη Βουδαπέστη.

Σύμφωνα με τον Ottó Grád, γενικό γραμματέα της Ουγγρικής Ένωσης Πετρελαιοειδών, η παράταση του παγώματος της τιμής της βενζίνης πέρα από τις 15 Φεβρουαρίου, όταν η κυβέρνηση πρόκειται να αναθεωρήσει την πολιτική, θα μπορούσε να καταστρέψει τους μικρότερους λιανοπωλητές καυσίμων, ανέφερε το ATV News.

Ένας αυξανόμενος αριθμός Τσέχων και Γερμανών αναφέρεται επίσης ότι τροφοδοτούνται με καύσιμο σε γειτονικές χώρες.

Όπως αναφέρει η Die Welt, η γερμανική ένωση πρατηρίων καυσίμων προειδοποίησε ότι τα γερμανικά πρατήρια βενζίνης κοντά στα σύνορα ενδέχεται να χρεοκοπήσουν λόγω του κύματος «τουρισμού καυσίμων» προς την Πολωνία. «Αυτοί οι σταθμοί έχουν πραγματικά προβλήματα», τόνισε.

(Euractiv.gr)