ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Σε επίπεδα ρεκόρ οι τιμές καυσίμων – Πετρέλαιο στη Βενεζουέλα ψάχνουν οι ΗΠΑ

www.902.gr Τρίτη 08/03/2022 – 14:58

Αυξήσεις-φωτιά στα καύσιμα σημειώνονται και σήμερα με τους λαούς ολόκληρης της Ευρώπης να καλούνται να πληρώσουν την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση Ρωσίας – Δύσης με επίκεντρο την Ουκρανία.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου έφτασαν χθες στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, 139 δολάρια, για να υποχωρήσουν σήμερα στα επίπεδα των 126 δολαρίων το βαρέλι, την ώρα που ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Ενδεικτικό είναι ότι η «Shell» και η BP ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταματούν τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση σε αυτό το στάδιο για ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είπε χθες η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ, πάντως προειδοποίησε τη Δευτέρα πως η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 300 δολάρια το βαρέλι εάν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγορεύσουν τις εισαγωγές από τη Ρωσία.

Η παραγωγή πετρελαίου από τη Ρωσία είναι πολύ σημαντική καθώς αναλογεί περίπου στο 8% με 10% της παγκόσμιας ημερήσιας παραγωγής. Η Ρωσία παράγει τις ίδιες ποσότητες πετρελαίου κάθε ημέρα με αυτές της Σαουδικής Αραβίας (περίπου 10,5 εκατ. βαρέλια η κάθε χώρα) και υπάρχουν διαστήματα που την ξεπερνά. Η Ρωσία εξάγει περίπου 7 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων την ημέρα ή το 7% της παγκόσμιας προσφοράς.

Οι ΗΠΑ ψάχνουν πετρέλαιο στη Βενεζουέλα

Προκειμένου να θωρακίσει την κερδοφορία των αμερικανικών εταιρειών, που θα δουν το κόστος παραγωγής να εκτοξεύεται από την αύξηση των καυσίμων, η Ουάσιγκτον έχει επιδοθεί σε αγώνα προκειμένου να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές.

Στο πλαίσιο αυτό, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ταξίδεψαν κρυφά στη Βενεζουέλα το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τους «New York Times», σε μια προσπάθεια να «ξεπαγώσουν» οι εχθρικές σχέσεις με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, συμμάχου του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Λατινική Αμερική, καθώς η Βενεζουέλα είναι σημαντική πετρελαιοπαραγωγός χώρα.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

Η μυστική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από μήνες σιωπηλών διαπραγματεύσεων από μεσάζοντες – Αμερικανούς λομπίστες, Νορβηγούς διπλωμάτες και διεθνή στελέχη στον τομέα του πετρελαίου. Επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας ήταν ο Χουάν Γκονζάλες, ανώτερος διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για το δυτικό ημισφαίριο, σύμφωνα με δύο άτομα που ενημερώθηκαν για την επίσκεψη, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Συνοδευόταν από τον πρεσβευτή Τζέιμς Στόρι, τον κορυφαίο διπλωμάτη των ΗΠΑ στο Καράκας όταν η κυβέρνηση Τραμπ διέκοψε τις σχέσεις με τον Μαδούρο το 2019 και αναγνώρισε τον αχυράνθρωπο Χουάν Γκουαϊδό ως «πρόεδρο» της χώρας.

(Με πληροφορίες από: CNN, «Reuters», BBC)