ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Τιμές καυσίμων – Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Στα 2,20 η τιμή της βενζίνης τις επόμενες ημέρες

Διαμαντόπουλος Χρήστος newbomb.gr

Τιμές καυσίμων – Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Στα 2,20 η τιμή της βενζίνης τις επόμενες ημέρες

Τιμές καυσίμωνΤρόμο προκαλούν οι εκτιμήσεις για την τιμή της βενζίνης – Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβαρύνει πάρα πολύ την κατάσταση – Οι διεθνείς τιμές του αργού ανεβαίνουν αλματωδώς και οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες σε καθημερινή βάση –

Τι λέει στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης.

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατομμύρια καταναλωτές αφού η τιμή της βενζίνης φαίνεται να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλη Κιούση ο οποίος τόνισε πως το ράλι των τιμών στα καύσιμα δεν φαίνεται αυτή την στιγμή να τελειώνει χαρακτηρίζοντας «δραματική» την κατάσταση.

«Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Στα 36 χρόνια που είμαι πρατηριούχος δεν έχω ξαναδεί τέτοιο ράλι στην άνοδο των τιμών. Ήδη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι τιμές στην βενζίνη πέρασε τα 2 ευρώ και κυμαίνεται στα 2,02 – 2,04 ευρώ το λίτρο. Είναι πλέον πανάκριβη. Σε τρεις μέρες αυξήθηκε 180 ευρώ τα 1.000 λίτρα στο πετρέλαιο».

Και πρόσθεσε: «Η ατυχία μας ήταν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μας βρήκε με τιμές σε υψηλά επίπεδα λόγω της ενεργειακής κρίσης που έχει ξεκινήσει τον τελευταίο χρόνο. Αν συνεχίσουμε έτσι την επόμενη εβδομάδα η τιμή στην βενζίνη μπορεί να αυξηθεί ακόμα και 20 λεπτά».

Σε σχέση με τον αντίκτυπο που έχει αυτή η κατάσταση στον κλάδο του, ο κ. Κιούσης ανέφερε στο Newsbomb.gr: «Εκτός από τον αντίκτυπο στον καταναλωτή αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται και στους πρατηριούχους. Έχουμε πτώση στην ζήτηση και επίσης αντιμετωπίζουμε σοβαρότατα προβλήματα σε τα κεφάλαιά μας άρα και στον ανεφοδιασμό μας. Αν συνεχίσει ο πόλεμος πολλά πρατήρια θα αναγκαστούν να σταματήσουν την λειτουργία τους. Βιώνουμε πόλεμο. Άλλοι σκοτώνονται και άλλοι εξαθλιώνονται».

Τίμερμανς: Πως η Κομισιόν θα αντιμετωπίσει τον εφιάλτη των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας

Ακόμη και μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς μπορεί η Ευρώπη να περιορίσει κατά δύο τρίτα την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, δηλώνει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, μιλώντας σε μικρή ομάδα ανταποκριτών στις Βρυξέλλες ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης εν όψει της σημερινής ανακοίνωσης από την Κομισιόν των μέτρων για την αντιμετώπιση του εφιάλτη των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας και της ανάγκης διασφάλισης ενεργειακής επάρκειας.

Η «Κοινή Ευρωπαϊκή Δράση για πιο προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια» προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα κρατικής παρέμβασης στη διαμόρφωση των τιμών λιανικής αλλά και νέες δυνατότητες κρατικών ενισχύσεων» ανέφερε ο κ. Τίμερμανς. Σχετικά με την ιδέα απαγόρευσης εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου δήλωσε ότι βρίσκεται στο τραπέζι της ΕΕ και θα συζητηθεί στην επικείμενη (άτυπη) Σύνοδο Κορυφής (10-11 Μαρτίου).

«Προκειμένου να μετριάσουμε τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών ενέργειας παρέχουμε καθοδήγηση σχετικά με τον τρόπο καθορισμού ρυθμιζόμενων τιμών σε επίπεδο λιανικής, ανοίγουμε νέες δυνατότητες για κρατικές ενισχύσεις, δίνουμε καθοδήγηση σχετικά με προσωρινά φορολογικά μέτρα στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και θα υποδείξουμε πώς θα μπορεί να γίνει αυξημένη χρήση των εσόδων ETS» υπογράμμισε ο κ. Τίμερμανς, επισημαίνοντας ότι οι προτάσεις αυτές «είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνες με αυτό που είχε προτείνει η ελληνική κυβέρνηση».

Ο αρμόδιος εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την «Πράσινη Συμφωνία» τόνισε ότι μακροπρόθεσμα η ΕΕ μπορεί να αμβλύνει την επιβάρυνση στο κόστος ενέργειας επιταχύνοντας τη μετάβαση στις «εξαιρετικά φθηνότερες» ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση στη χρήση ενέργειας, διασφαλίζοντας καλύτερη ενεργειακή απόδοση, καθώς και μέσω της διαφοροποίησης στην προμήθεια ενέργειας για να υπάρξει απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Αν λάβουμε όλα τα μέτρα που προτείνουμε, την επιτάχυνση της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και με διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας, τότε μπορούμε ακόμη και στο τέλος του έτους να έχουμε μειώσει την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο κατά δύο τρίτα» τόνισε ο κ. Τίμερμανς.

Τι προτείνει ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της ΕΕ από ρωσικό αέριο; Πρώτον, μεγιστοποίηση της χωρητικότητας σε LNG, που μπορεί να μειώσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από το ρωσικό αέριο κατά 50 δισ. κυβικά μέτρα. Πέρυσι η ΕΕ εισήγαγε 70 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ η συνολική χωρητικότητά της σε LNG είναι 160 δισ. κυβικά μέτρα. Δεύτερον, η δυνατότητα εισαγωγής 10 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από άλλους προμηθευτές, και αύξηση σε βιομεθάνιο και υδρογόνο. «Για το βιομεθάνιο μπορεί να έχουμε 35 δισ. κυβικά μέτρα αντί για 17 δισ. μέχρι το 2030, για το υδρογόνο αύξηση από 5,6 σε 10 μετρικούς τόνους και επιπλέον 10 μ.τ. από εισαγωγές, που αντιστοιχούν σε αντικατάσταση 50 δισ. κυβικών μέτρων αερίου μέχρι το 2030» επεξήγησε ο ολλανδός επίτροπος.

Σημείωσε ότι η αλλαγή των πηγών ενέργειας κοστίζει, αλλά οι προμηθευτές LNG με τους οποίους συζητεί η Κομισιόν είναι «θετικοί» στο ενδεχόμενο. Ανάμεσά τους το Κατάρ, η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία. «Ο Πούτιν είναι απειλή για την ενεργειακή μας ασφάλεια» τόνισε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, εκτιμώντας, πάντως, ότι «δεν υπάρχει τρόπος να κερδίσει ο Πούτιν τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Η ρωσική στρόφιγγα

Ερωτηθείς σχετικά με το αν διαφαίνεται το ενδεχόμενο μη παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις από τη ρωσική πλευρά για κλείσιμο της στρόφιγγας. Σχετικά με το θέμα της από κοινού προμήθειας ενέργειας στην ΕΕ, θέμα που δεν βρίσκει όλα τα κράτη-μέλη σύμφωνα, ο κ. Τίμερμανς επισήμανε ότι μπορεί να γίνει από κοινού προμήθεια ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν προβλήματα επάρκειας φυσικού αερίου που αντιμετωπίζουν ευρωπαϊκές χώρες, ζήτημα το οποίο, όπως είπε, θα βρεθεί στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής (10-11 Μαρτίου).

Ως ο κατεξοχήν αρμόδιος για την προώθηση της πράσινης μετάβασης, ο κ. Τίμερμανς τόνισε επίσης ότι η «Πράσινη Συμφωνία» αποτελεί τη λύση για να διασφαλιστεί η ενεργειακή ασφάλεια στην ΕΕ, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη πως οι αγορές ενέργειας θα είναι σφικτές στο προβλέψιμο μέλλον, χαρακτηρίζοντας την πράσινη μετάβαση «επείγουσα ανάγκη».

Πάντως, θεωρεί ότι σε αυτή τη νέα γεωπολιτική κατάσταση που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία η χρήση φυσικού αερίου ως γέφυρα προς την πράσινη μετάβαση μπορεί να περιοριστεί από τα κράτη-μέλη, δίνοντας μεγαλύτερο περιθώριο στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη για περισσότερο χρόνο. Προοπτική που, όπως τόνισε εμφατικά, μπορεί να γίνει μόνο σε συνδυασμό με ταυτόχρονη επιτάχυνση της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές.

Αποκλεισμός εισαγωγών

Σχετικά με την πρόταση των ΗΠΑ να υπάρξει σε συνεργασία με την Ευρώπη αποκλεισμός των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία (για την ΕΕ 25% του πετρελαίου προέρχεται από τη Ρωσία) ο κ. Τίμερμανς ήταν κατηγορηματικός. «Τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης. Η βαρβαρότητα που επιδεικνύει ο Πούτιν στην Ουκρανία πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα και μέτρα που τον πλήττουν ακόμα και αν πλήττουν και εμάς. Σε αυτό το σημείο τίποτα δεν είναι εκτός συζήτησης, και οι αρχηγοί των κρατών-μελών θα επανέλθουν στο ζήτημα στη Συνάντηση Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας».

Επεξήγησε ότι πριν από δύο εβδομάδες οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία δεν φαίνονταν πιθανές, κάτι που δείχνει ότι η ΕΕ μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω τέτοιες αποφάσεις. «Για την Κομισιόν (ο αποκλεισμός εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου) είναι στο τραπέζι. Θα δούμε στο τέλος της εβδομάδας τι χρειάζεται» είπε, τονίζοντας ότι «δεν αποκλείω οποιαδήποτε μέτρα κατά του Πούτιν». Εκτιμώντας ότι το κόστος μιας τέτοιας απόφασης μπορεί να αντιμετωπιστεί από την ΕΕ, προειδοποίησε, παράλληλα, ότι χρειάζεται προσεκτική ανάλυση για τις επιπτώσεις. «Αν επιβάλεις αποκλεισμό, θα πρέπει αυτός στον οποίο επιβάλλεται να πλήττεται περισσότερο» σημείωσε.