ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Καύσιμα: Μικρή αποκλιμάκωση τις τελευταίες ημέρες, αλλά άγνωστο αν θα συνεχιστεί

newsit.gr 09:15 21/03/2022

Με προσδοκίες αλλά και φόβους ξεκινάει η νέα εβδομάδα για την αγορά ενέργειας. Οι τιμές την περασμένη εβδομάδα, παρουσίασαν σημαντική αποκλιμάκωση με μοναδική εξαίρεση το πετρέλαιο του οποίου η τιμή ανέκαμψε μερικώς σημαντικά την περασμένη Πέμπτη.

Οι καταναλωτές περιμένουν αυτές τις μειώσεις να τις δουν στην λιανική κάτι που για την ώρα πάντως δεν συμβαίνει ή για την ακρίβεια δεν συμβαίνει με την ένταση που θα ανέμεναν. Μέσα στο Σαββατοκύριακο πάντως στην Αττική οι τιμές ειδικά σε diesel κίνησης και πετρέλαιο θέρμανσης φάνηκαν κάποιες άξιες λόγου μειώσεις στις τιμές, σε αντίθεση με την βενζίνη που συνεχίζει να ίπταται και να παραμένει αδικαιολόγητα υψηλά.

Ας δούμε πως διαμορφώθηκαν οι τιμές την περασμένη εβδομάδα.

  • Το πετρέλαιο έκλεισε την Παρασκευή στα 107,96 δολάρια το βαρέλι έναντι 111,36 δολάρια που είχε κλείσει μία εβδομάδα νωρίτερα. Να σημειωθεί πάντως ότι την Τετάρτη είχε υποχωρήσει στα επίπεδα των 97 δολαρίων το βαρέλι.
  • Το φυσικό αέριο είχε σημαντική πτώση και έκλεισε οριακά πάνω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, έναντι 131,229 ευρώ μία εβδομάδα νωρίτερα.
  • Σημαντική πτώση από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα στα 238 ευρώ έχει σημειώσει και τιμή του ρεύματος στην ελληνική αγορά.

Βέβαια θα πρέπει να περιμένουμε και την σημερινή ημέρα, προκειμένου να δούμε αν μπορεί να εδραιωθεί η πτωτική τάση που φάνηκε την περασμένη εβδομάδα.

Αγωνία για τα καύσιμα

Οι τιμές μέσα στο Σαββατοκύριακο, ειδικά στην Αττική, παρουσίασαν μία μικρή μείωση. Πιο συγκεκριμένα το πετρέλαιο θέρμανσης υποχώρησε σε μέσα επίπεδα, και διαμορφώνεται σε 1,456 ευρώ το λίτρο από 1,489 ευρώ που ήταν την περασμένη Πέμπτη.

Η τιμή για το Diesel κίνησης διαμορφώνεται πλέον, στην Αττική, σε μέσα επίπεδα στο 1,788 ευρώ το λίτρο, από 1,904 ευρώ το λίτρο που ήταν την Πέμπτη.

Όμως και στην βενζίνη υπάρχει μία μικρή μείωση. Από 2,039 ευρώ σε μέσα επίπεδα βρίσκεται τώρα στο 1,969 ευρώ.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική πτώση του περιθωρίου κέρδους για εταιρίες και πρατήρια. Πιο συγκεκριμένα με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης στις 11 Μαρτίου το περιθώριο κέρδους για εταιρίες εμπορίας και πρατήρια ήταν στο 0,0629 ευρώ το λίτρο, ενώ μία εβδομάδα πριν ήταν στο 0,1138 ευρώ το λίτρο, πτώση 45%.

Και μέσα σε όλο αυτό το μάλλον ασυνήθιστο περιβάλλον, όπου η πτώση των διεθνών τιμών στα καύσιμα, περνούν στις αντλίες με σοβαρή χρονική υστέρηση, αίσθηση προκαλούν δηλώσεις εκπροσώπων των πρατηριούχων ότι οι τιμές από σήμερα θα πάρουν ξανά την ανηφόρα και θα υπερβούν εκ νέου τα επίπεδα των 2 ευρώ το λίτρο για την βενζίνη, κάτι που βάση την αγορά και την μαθηματική επιστήμη δεν ευσταθούν ως εκτιμήσεις.

Να θυμίσουμε απλά ότι τα ίδια στελέχη στις 10 Μαρτίου είχαν προβλέψει τιμή αμόλυβδης στα 2,5 ευρώ, μέχρι τις 15 του ίδιου, κάτι που ευτυχώς δεν επιβεβαιώθηκε.