ΤΙΜΕΣ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΟΥ - ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ -ΤΙΜΕΣ ΑΡΓΟΥ

Νέα εκτίναξη του πετρελαίου, στα $111 το brent

energyrpess.gr 21 03 2022 | 09:05

 Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται στις επιθέσεις της Ρωσίας, ενώ οι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου ανακοίνωσαν ότι δυσκολεύονται να παράγουν τις ποσοστώσεις που τους έχουν δοθεί βάσει συμφωνίας προμήθειας.

Οι τιμές του brent ενισχύονται 1,8% στα 109,89 δολάρια το βαρέλι, μετά από την άνοδο 1,2% της προηγούμενης Παρασκευής.

Το αμερικανικό West Texas Intermediate σημειώνει άνοδο 2% στα 106,79 δολάρια το βαρέλι, ενώ την Παρασκευή είχε σημειώσει άνοδο 1,7%.

Οι τιμές κινήθηκαν υψηλότερα καθώς η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Iryna Verschuk δήλωσε ότι δεν υπάρχει πιθανότητα οι δυνάμεις της χώρας να παραδοθούν στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Με ελάχιστα σημάδια χαλάρωσης της σύγκρουσης, η εστίαση γυρνάει στο εάν η αγορά θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει τα ρωσικά βαρέλια πετρελαίου που επλήγησαν από τις κυρώσεις.

“Η αγορά συνεχίζει να ανησυχεί για τα προβλήματα στις προμήθειας, με τα στοιχεία να υποδηλώνουν ότι έχουν ήδη αντίκτυπο”, αναφέρουν αναλυτές της ANZ.

Η τελευταία έκθεση του OPEC+, έδειξε ότι κάποιοι παραγωγοί εξακολουθούν να μην αντεπεξέρχονται στις συμφωνημένες ποσοστώσεις για την προσφορά πετρελαίου.

Οι δύο χώρες του OPEC που έχουν την ικανότητα να αυξήσουν άμεσα την παραγωγή, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν μέχρι στιγμής αντισταθεί στις εκκλήσεις των μεγάλων χωρών, να αυξήσουν την παραγωγή πιο γρήγορα, για να βοηθήσουν στη μείωση των τιμών του πετρελαίου.