ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Οικονόμου: Καμία μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα – Παραμένει ο ΕΦΚ στα καύσιμα

https://www.alfavita.gr/politiki/374439_oikonomoy-kamia-meiosi-fpa-sta-trofima-paramenei-o-efk-sta-kaysima

ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής σύμφωνα με το Γιάννη Οικονόμου - Επιμένει στην κυβερνητική γραμμή για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα
Δεν υπάρχει ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής σύμφωνα με το Γιάννη Οικονόμου – Επιμένει στην κυβερνητική γραμμή για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα

Απέκλεισε για μία ακόμα φορά το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ενώ υπερασπίστηκε τη στάση της κυβέρνησης αναφορικά με τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, την ώρα που η ακρίβεια αδειάζει επικίνδυνα το πορτοφόλι των νοικοκυριών.
Απαντώντας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, σε ερώτηση για την επισιτιστική επάρκεια και εάν είναι στο σχεδιασμό της του κυβερνητικού επιτελείου περιλαμβάνεται η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, ο κ. Οικονόμου είπε ότι «όποια οικονομικά μέτρα η Κυβέρνηση είχε να ανακοινώσει για τη στήριξη των εισοδημάτων και για τον μετριασμό των επιπτώσεων της ακρίβειας στους πολίτες, τα έχουμε ανακοινώσει»«Σταθμίζουμε συνεχώς τα γεγονότα. Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές και γιατί δεν προκρίνουμε την αξιοποίηση φορολογικών εργαλείων στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων και την πολιτική ενίσχυσης των πιο ευάλωτων», συνέχισε.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Τα αποτελέσματα των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα αρχίσουν να τα βλέπουν στην τσέπη τους οι πολίτες τις επόμενες εβδομάδες, με την οριζόντια στήριξη σε ό,τι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα, τη στήριξη που θα επιφέρει μείωση για μια πολύ μεγάλη περίμετρο συμπολιτών μας στις τιμές των καυσίμων και, βέβαια, με τη συνέχιση μιας πολιτικής που βγάζει φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από τις πλάτες των πολιτών. Συνεχίζουμε καθημερινά να δίνουμε τη μάχη, προσπαθώντας να μετριάσουμε τις επιπτώσεις των διεθνών ανατιμήσεων».

Παράλληλα, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε για το ενδεχόμενο μείωσης στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα: «Όλες οι προτάσεις που έχουν τεθεί από την πλευρά της ελληνικής Κυβέρνησης, παραμένουν ενεργές. Στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αυτό που προκρίθηκε -ως πιο επείγον και ως πιο άμεση και ουσιαστική παρέμβαση- είναι, αφενός μεν η κοινή αγορά ενέργειας, φυσικού αερίου, με ό,τι σημασία θα έχει αυτό και για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, αλλά και για τις καλύτερες τιμές, και αφετέρου η πρόταση του Πρωθυπουργού για να δούμε την επιλογή πλαφόν στις χονδρικές τιμές του φυσικού αερίου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέχισε: «Από εκεί και πέρα, η Κυβέρνηση και για τα καύσιμα, ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό τις πρωτοβουλίες και τις πολιτικές της, που θα οδηγήσουν, για όποιους έχουν εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ να δουν μια μείωση της τιμής της βενζίνης για προμήθεια μέχρι 60 λίτρα έως και 22 λεπτά. Πρόκειται για πολύ μεγάλη περίμετρο, αλλά και για μια πολύ μεγάλη έκπτωση βάσει της επιδότησης που έχουν απευθείας από την Κυβέρνηση από τον Απρίλιο μέχρι και τον Ιούνιο. Και σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο κίνησης, υπάρχει και η επιδότηση που θα οδηγήσει σε μια μείωση πάνω από 15 λεπτά στην τιμή της αντλίας, χονδρικά διπλάσια από αυτή που θα ήταν εάν κάναμε την οποιαδήποτε μείωση στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης».

«Έχουμε συζητήσει πολλές φορές γιατί προκρίνουμε αυτού του είδους τα μέτρα και όχι κάτι πιο οριζόντιο, που θα στερούσε πολύτιμα έσοδα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και θα διεύρυνε την βοήθεια σε στρώματα παραπάνω από αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Όλοι έχουν ανάγκη ελαφρύνσεων αυτή τη δύσκολη περίοδο. Όμως, επειδή οι δυνατότητες και οι πόροι δεν είναι ατελείωτοι, η Κυβέρνηση φροντίζει να τους διαθέτει με την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα και στοχευμένα σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη», κατέληξε ο Γιάννης Οικονόμου.