ΟΠΕΚ σε Ευρώπη: Μη βάλετε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

ΟΠΕΚ σε Ευρώπη: Μη βάλετε εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Του Αριστείδη Ζευγίτη

Με ενδιαφέρον διαβάσαμε τις τελευταίες ημέρες ότι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ πιστεύουν πως μια πιθανή απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πετρέλαιο από τη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, θα έβλαπτε τους καταναλωτές και ο όμιλος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών έχει μεταφέρει τις ανησυχίες του στις Βρυξέλλες. Η πληροφορία προκύπτει από δηλώσεις αξιωματούχων του  ΟΠΕΚ στο Reuters.

Μεγάλα μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επιχειρούν να ακολουθήσουν μια ουδέτερη πορεία μεταξύ Δύσης και Μόσχας, ενώ ο OPEC+, ένας όμιλος που περιλαμβάνει τη Ρωσία, δεν έχει συζητήσει καθόλου το ζήτημα της Ουκρανίας.

Η ΕΕ, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ρωσικό αργό, έχει ήδη επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής της τράπεζας. Το μπλοκ συζητά σήμερα και αύριο εάν και πώς θα επιβληθούν κυρώσεις στην ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας.

Αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Γραμματέα Μοχάμεντ Μπαρκίντο, συναντήθηκαν με τον Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson στις 16 Μαρτίου, για να συζητήσουν τις «κρίσιμες στιγμές» για την αγορά ενέργειας, ανέφερε ο Simson στο Twitter.

Μία από τις πηγές του ΟΠΕΚ είπε ότι οι ανησυχίες του ομίλου έγιναν σαφείς στην ΕΕ. «Είναι πολύ καλά ενημερωμένοι», είπε η πηγή, αρνούμενη να κατονομαστεί.

Ερωτηθείς για σχόλια σχετικά με τη συνάντηση της 16ης Μαρτίου, αξιωματούχος της ΕΕ είπε: «Ο ΟΠΕΚ παρουσίασε την ανάλυσή του για την κατάσταση της αγοράς πετρελαίου και μας ενημέρωσε για τα σχέδιά του όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου».

«Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, τίποτα δεν βγαίνει εκτός τραπεζιού όσον αφορά στις μελλοντικές κυρώσεις», είπε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Στο μεταξύ, οι κορυφαίοι όμιλοι παγκοσμίως προειδοποιούν ότι στριμώχνονται οι παγκόσμιες αγορές ντίζελ, ενώ από μια «συστημική» έλλειψη κινδυνεύει περισσότερο η Ευρώπη, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δελτίο καυσίμων, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι επικεφαλής των τριών κορυφαίων traders Vitol, Gunvor kai Trafigura  υπολόγισαν ότι ως αποτέλεσμα των κυρώσεων θα μπορούσαν να χαθούν έως και 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και παραγώγων ημερησίως,  όπως δήλωσαν στο πλαίσιο Παγκόσμιας Συνόδου FT Commodities στη Λοζάνη την Τρίτη.

«Η Ευρώπη εισάγει περίπου το ήμισυ του ντίζελ της από τη Ρωσία και περίπου το ήμισυ από τη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Ράσελ Χάρντι, επικεφαλής της ελβετικής Vitol. «Υπάρχει συστημικό έλλειμμα και αυτό μας απασχολεί».

Οι ρωσικές εισαγωγές αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% της κατανάλωσης ντίζελ στην Ευρώπη, ενώ ρωσικό αργό διοχετεύεται και στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια. Στη δημιουργία ελλείψεων οδήγησε και η στροφή στην κατανάλωση ντίζελ έναντι της βενζίνης, δήλωσε ο Χάρντι. Τα διυλιστήρια, πρόσθεσε,  θα μπορούσαν να αυξήσουν την παραγωγή ντίζελ ως απάντηση στις υψηλότερες τιμές, εις βάρος άλλων παραγώγων. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, τον περιορισμό στη διάθεση πετρελαίου.