Πόλεμος στην Ουκρανία: Κέρδη $66 δισ. για τη Ρωσία από τα ορυκτά καύσιμα από την ημέρα της εισβολής

https://www.protothema.gr/economy/article/1237699/polemos-stin-oukrania-kerdi-66-dis-gia-ti-rosia-apo-ta-orukta-kausima-apo-tin-imera-tis-eisvolis/

aerio-swlines3

Πουλάει λιγότερο αλλά εισπράττει πολύ περισσότερα – Παρά τις σκληρές κυρώσεις, η Ρωσία έχει ωφεληθεί από τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του άνθρακα – Η Γερμανία είναι ο καλύτερος πελάτης της Μόσχας με «τζίρο» 9,6 δισ. δολάρια

Ιλιγγιώδη είναι τα κέρδη της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων αφού φαίνεται μέσα δύο μήνες, το διάστημα δηλαδή από την εισβολή στην Ουκρανία μέχρι και σήμερα, να έχει κερδίσει 66 δισεκατομμυρία δολάρια. Η χώρα φαίνεται να επωφελήθηκε από την άνοδο των τιμών παρά τις σκληρές κυρώσεις που της έχει επιβάλλει η Δύση, σύμφωνα με μελέτη ανεξάρτητης ερευνητικής ομάδας.

Έκθεση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε το 71% των ρωσικών ορυκτών καυσίμων αξίας 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας – έλαβε παραγγελίες αξίας 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Ιταλία, η Κίνα, η Ολλανδία, η Τουρκία και η Γαλλία ήταν οι αμέσως επόμενοι μεγαλύτεροι αγοραστές, σύμφωνα με τη μελέτη.

PINAKAS

Η έρευνα υπογραμμίζει πώς η Ρωσία συνέχισε να επωφελείται από τις εξαγωγές ενέργειας, παρά το γεγονός ότι τα δυτικά κράτη της έχουν επιβάλει κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα οι εξαγωγές Ρωσικού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 20% τις πρώτες τρεις εβδομάδες του Απριλίου σε σύγκριση με την περίοδο πριν την εισβολή στην Ουκρανία έδειξαν τα στοιχεία της CREA.

Ωστόσο, η οικονομία κατάφερε να αντισταθμίσει χαμηλότερους όγκους με υψηλότερες τιμές, πράγμα που σημαίνει ότι τα έσοδά της σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος παρά τους περιορισμούς στις εξαγωγές.