ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Διπλή χρέωση για τους καταναλωτές πετρελαίου λόγω του ισχυρού δολαρίου – Προς ιστορικά χαμηλά το “μαξιλαράκι” παραγωγής διεθνώς

https://energypress.gr/news/dipli-hreosi-gia-toys-katanalotes-petrelaioy-logo-toy-ishyroy-dolarioy-pros-istorika-hamila

Χάρης Αποσπόρης

Τα μέλη του ΟΠΕΚ φρόντιζαν στο παρελθόν να μην πετυχαίνουν τις ποσοστώσεις τους στην παραγωγή όταν επρόκειτο για μειώσεις. Ήταν μια συνηθισμένη πρακτική σε καιρούς χαμηλών τιμών καθώς ο κάθε παραγωγός προσπαθούσε να “στριμώξει” όσο περισσότερα βαρέλια μπορούσε στην αγορά και να επωφεληθεί περισσότερο από τους υπόλοιπους.

Πλέον παρατηρούμε το αντίθετο, αφού τα μέλη του ΟΠΕΚ αδυνατούν από τις αρχές του 2022 να πετύχουν τις ποσοστώσεις αύξησης της παραγωγής τους και μάλιστα με τις τιμές πλέον πάνω από τα 120 δολάρια. Με απλά λόγια, έχουν κάθε κίνητρο να ανεβάσουν την παραγωγή, αλλά δεν μπορούν.

Η πιο πρόσφατη έκθεση του οργανισμού για το Μάιο ήταν ενδεικτική της κατάστασης: Ο ΟΠΕΚ+, δηλαδή μαζί με τη Ρωσία, βρέθηκε 2,77 εκατ. βαρέλια κάτω από το στόχο των 40,37 εκατ. βαρελιών που είχε θέσει. Μόνο δύο μέλη, η Γκαμπόν και το Ν. Σουδάν πέτυχαν το στόχο τους το μήνα που πέρασε.

Το θετικό ήταν ότι η ρωσική παραγωγή δείχνει να αντέχει μέχρι τώρα στους κλυδωνισμούς και σταθεροποιήθηκε κοντά στα 9,3 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, έναντι 10,1 εκατ. βαρελιών το Φεβρουάριο. Εντούτοις, κανείς δεν εγγυάται ποιο θα είναι το μέλλον της, τη στιγμή που η Ε.Ε. έχει θέσει σχέδιο σταδιακής αλλά δραστικής μείωσης των εισαγωγών ρωσικού αργού.

Η επόμενη έκθεση του ΟΠΕΚ για τον Ιούνιο δεν αποκλείται να οδηγήσει σε ένα “σοκ”, αφού πλέον θα συνυπολογίζεται πλήρως η απώλεια 650.000 βαρελιών παραγωγής στη Λιβύη που έλαβε χώρα τον τελευταίο μήνα. Η χώρα μαζί με το Ιράν και τη Βενεζουέλα εξαιρείται από τις ποσοστώσεις, όμως η παραγωγή τους προσμετράται στο σύνολο του οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι ο γ.γ. του ΟΠΕΚ, Μ. Μπαρκίντο, δήλωσε χθες σε συζήτηση στο Columbia Energy Exchange ότι αυτή τη στιγμή το “μαξιλαράκι” παραγωγής διεθνώς είναι μόλις 2% της συνολικής παραγωγής, δηλαδή περί τα 2 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα. Ταυτόχρονα, ο ΙΕΑ δημοσίευσε τη μηνιαία του έκθεση όπου εκτιμά πως το περιθώριο αυτό ενδεχομένως να φτάσει στα ιστορικά χαμηλά των 1,5 εκατ. βαρελιών αργότερα φέτος.

Όλα αυτά ενώ ο ΙΕΑ υπολογίζει πως το 2023 η ζήτηση θα ξεπεράσει τα επίπεδα προ πανδημίας με 101,6 εκατ. βαρέλια.

Διπλά χρεώνονται οι καταναλωτές λόγω του ισχυρού δολαρίου

Πέραν των υψηλών τιμών πετρελαίου που έχουν οδηγήσει σε απότομες ανατιμήσεις και στα πρατήρια καυσίμων, οι καταναλωτές στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του πλανήτη αναγκάζονται να επωμισθούν και άλλο ένα πρόσθετο βάρος, αυτό του δολαρίου.

Καθώς το δολάριο έχει ανατιμηθεί έντονα τους τελευταίους μήνες έναντι στο ευρώ, στο γιεν και σε άλλα νομίσματα, επί της ουσίας οι καταναλωτές χρεώνονται επιπλέον για το πετρέλαιο που αγοράζουν σε σχέση με το παρελθόν, αφού οι συναλλαγές σε αυτή την αγορά γίνονται ως γνωστόν με βάση το αμερικανικό νόμισμα.

Ενδεικτικό είναι ότι η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου βρισκόταν στο 1,21 πριν από ένα χρόνο και πλέον βρίσκεται στο 1,05 ενώ αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα πέσει κάτω από το 1,00 για πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια.