ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Nέο πακέτο μέτρων στήριξης για τα καύσιμα – Μεγαλύτερη επιδότηση και περισσότεροι δικαιούχοι

https://energypress.gr/news/p-hatzinikolaoy-neo-paketo-metron-stirixis-gia-ta-kaysima-megalyteri-epidotisi-kai-perissoteroi

Η αύξηση των δημοσίων εσόδων στο πεντάμηνο βοηθά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε γενναιότερα μέτρα για τη στήριξη των νοικοκυριών. Το ράλι των τιμών στα καύσιμα φέρνει μεγαλύτερη επιδότηση, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει η βεντάλια των δικαιούχων.

Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων στα 45.000 ευρώ (αντίστοιχα με το power pass) από 30.000 ευρώ που είναι σήμερα, ενώ το ποσό ενδεχομένως να φθάσει έως και τα 60 ευρώ.

Συνολικά στο 5μηνο η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων έναντι του στόχου ανήλθε σε 2,9 δισ. ευρώ. Τα φορολογικά έσοδα που εισήλθαν στον κρατικό κορβανά τον Μάιο έχουν  δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο περίπου 300 εκατ. ευρώ και άνοιξαν τον δρόμο για τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση.

Στα σίγουρα μέτρα όπως προαναφέρθηκε είναι η επέκταση του προγράμματος επιδότησης για τη βενζίνη (fuel pass) για άλλους τρεις μήνες. Σε ό,τι αφορά στο ντίζελ κίνησης, πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να συνεχιστεί  το ίδιο μοντέλο επιδότησης που εφαρμόζεται σήμερα, με ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό της επιδότησης πάνω από τα 0,12 ευρώ το λίτρο που δίνονται στην αντλία.

Σε κάθε περίπτωση οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες υπό τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.

Ο υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στο θέμα τόνισε (ΣΚΑΙ) ότι η βοήθεια που θα δοθεί για τα καύσιμα είναι για το επόμενο τρίμηνο, ενώ σημείωσε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις  θα γίνονταν ούτως η άλλως την επόμενη εβδομάδα γιατί οι παρεμβάσεις που είχαν ανακοινωθεί για τα καύσιμα ολοκληρώνονται τέλος Ιουνίου και θα ισχύσουν από τον Ιούλιο.

Οι παρεμβάσεις στα καύσιμα :

-Επέκταση του επιδόματος στη βενζίνη για τρεις μήνες. Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων με αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων.

Συγκεκριμένα, από τα 30-50 ευρώ που είναι σήμερα η επιδότηση να φθάσει ενδεχομένως στα 40-60 ευρώ (θα κλιμακώνεται το ποσό ανάλογα με την περιοχή), ενώ το όριο εισοδήματος των 30.000 ευρώ (δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα) εξετάζεται να αυξηθεί στα 45.000 ευρώ καθαρά μετά από φόρους, που ισχύει και για την επιδότηση ρεύματος.

-Η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης θα διατηρηθεί και μετά τον Ιούνιο και θα αυξηθεί το ποσό της κρατικής επιδότησης στην αντλία. Το ποσό αυτό ανέρχεται σήμερα σε 12 λεπτά το λίτρο χωρίς τον ΦΠΑ. Με τον ΦΠΑ η επιδότηση φθάνει περίπου στα 15 λεπτά το λίτρο. Η νέα επιδότηση του ντίζελ κίνησης θα είναι μεγαλύτερη από 15 λεπτά το λίτρο.

Στο μεταξύ, αύριο Παρασκευή αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα Power Pass για την υποβολή των αιτήσεων από τα νοικοκυριά.

Η πλατφόρμα όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη Ιουνίου και στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα πιστωθεί η οικονομική ενίσχυση των 18-600 ευρώ στα νοικοκυριά.

Στη ΑΑΔΕ δουλεύουν πυρετωδώς προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, ενώ όπως αναφέρουν μετά το τέλος των αιτήσεων θα ακολουθήσει ο σχετικός έλεγχος των αιτήσεων και οι διασταυρώσεις με βάση τα στοιχεία των εταιρειών ενέργειας ώστε να πιστωθεί το ποσό που αναλογεί σε κάθε δικαιούχο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά την αφαίρεση των φόρων, του φορολογικού έτους 2020, έως τις 45.000 ευρώ μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για την οικονομική ενίσχυση.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση επιστρέφει το 60% του αυξημένου κόστους ρεύματος για λογαριασμούς που  έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 31η Μαΐου 2022 και για χρεώσεις που δεν έχουν καλυφθεί από τις εκπτώσεις που έχουν δοθεί μέσω των λογαριασμών ρεύματος, είτε από το κράτος είτε από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

(capital.gr)