ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Θρίλερ με τις τιμές των καυσίμων: Βουτιά του πετρελαίου θέρμανσης, κι άλλο πάνω το ντίζελ – Μείωση της ζήτησης στις βενζίνες

https://energypress.gr/news/thriler-me-tis-times-ton-kaysimon-voytia-toy-petrelaioy-thermansis-ki-allo-pano-ntizel-meiosi

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Μόνο πλήξη… δεν νιώθουν τα στελέχη της αγοράς πετρελαιοειδών με τις απότομες διακυμάνσεις των χρηματιστηριακών τιμών των υγρών καυσίμων.

Με έκπληξη χθες έβλεπαν τις τιμές Platts της Μεσογείου για το πετρέλαιο θέρμανσης να βουτάνε κατά 120 δολάρια/τόνο, μεταβολή που στην ελληνική αγορά στέλνει το πολύτιμο καύσιμο των νοικοκυριών για το χειμώνα στα 1,45 ευρώ ανά λίτρο. Όταν οι εκτιμήσεις της Δευτέρας ήθελαν την τιμή πάνω από τα 1,55 ευρώ ανά λίτρο.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η πτώση της τιμής δεν αποδίδεται σε κάποιον λόγο που να συνδέεται με την προσφορά και τη ζήτηση του προϊόντος. Πάντως όπως σημειώνουν αν και η μέρα της εκκίνησης για τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης δεν είναι μακριά, στις 14 Οκτωβρίου, εντούτοις οι εκτιμήσεις για την τιμή της πρεμιέρας χαρακτηρίζονται από υψηλή αβεβαιότητα.

Την ίδια στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης σημειώνουν μακροβούτι, για το ντίζελ κίνησης οι προβλέψεις δείχνουν συνέχιση της ανοδικής πορείας. Η ανατροπή που έχει συμβεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι εμφανής σε όλους τους οδηγούς. Η τιμή του κινείται σταθερά πάνω από εκείνη της βενζίνης.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την κούρσα ανόδου των τιμών του ντίζελ στην ενεργειακή κρίση και συγκεκριμένα στην αυξημένη ζήτηση του προϊόντος. Όλο και περισσότερες βιομηχανίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη στρέφονται στο πετρέλαιο για την αντικατάσταση του φυσικού αερίου επιδιώκοντάς εξοικονόμηση κόστους. Η τάση αυτή προκαλεί αύξηση της ζήτησης με αποτέλεσμα και την άνοδο των τιμών.

Σε αντίθεση με το ντίζελ, τα προϊόντα της βενζίνης καταγράφουν μειωμένη ζήτηση. Όπως λένε στελέχη των πετρελαϊκών κινείται με πτωτικούς ρυθμούς της τάξης του 15% καθώς οι οδικές μετακινήσεις λόγω της ακρίβειας μειώνονται. Ταυτόχρονα, η τουριστική σεζόν βαίνει προς το τέλος της συμβάλλοντας στην υποχώρηση της κατανάλωσης.