ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πετρέλαιο θέρμανσης: Μείωση τιμής από την HELLENIQ ENERGY προσγειώνει τις τιμές κάτω από τα 1,40 ευρώ/λίτρο – Έξτρα έκπτωση από την ΕΚΟ

https://energypress.gr/news/petrelaio-thermansis-meiosi-timis-apo-tin-helleniq-energy-prosgeionei-tis-times-kato-apo-ta-140

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Ανατρέπονται τα δεδομένα στο κόστος θέρμανσης με το πετρέλαιο καθώς χθες το βράδυ τα διυλιστήρια της HELLENIQ ENERGY απέστειλαν τους τιμοκαταλόγους στις εταιρείες εμπορίας – πελάτες τους με έξτρα εκπτώσεις. Συγκεκριμένα, η τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης από τα διυλιστήρια του ομίλου διαμορφώθηκε σήμερα το πρωί στο 1,31 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος της έκπτωσης είναι στα 75 ευρώ ανά χίλια λίτρα ή 0,075 ευρώ ανά λίτρο (συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ) με αποτέλεσμα η τελική τιμή του καυσίμου για τα νοικοκυριά να πέφτει κάτω από το 1,40 ευρώ ανά λίτρο. Οι εκτιμήσεις θέλουν οι σημερινές τιμές εκκίνησης να είναι ακόμη και στα 1,37 με 1,39 ευρώ το λίτρο. Σε αυτές έχουν συνυπολογιστεί και η κρατική επιδότηση των 0,25 ευρώ ανά λίτρο.

Επιπλέον, η ΕΚΟ αναμένεται να προχωρήσει σε επιπλέον έκπτωση 5% έως τις 21 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα η τιμή της να φτάνει τα 1,33 ευρώ ανά λίτρο.

Αξίζει να τονιστεί πως μέχρι χθες νωρίς το βράδυ, οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών είχαν υπολογίσει τιμές πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης σε ένα εύρος ανάμεσα στα 1,44 με 1,49 ευρώ ανά λίτρο. Στις αρχές της εβδομάδας, θυμίζουμε, ότι οι προβλέψεις έδειχναν τιμές στα περίπου 1,50 με 1,55 ευρώ το λίτρο.

Η απόφαση της HELLENIQ ENERGY για τη χορήγηση έκπτωσης στηρίζεται στην στρατηγική της επιλογής να στηρίξει οικονομικά τους οικιακούς καταναλωτές που δοκιμάζονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος και την ακρίβεια.

Το φυσικό αέριο

Τα νέα δεδομένα έχουν ως αποτέλεσμα και το κλείσιμο της «ψαλίδας» με την τιμή του φυσικού αερίου.

Το καύσιμο μέχρι πρότινος υπολογιζόταν ότι θα είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο κατά 20%. Με τις νέες τιμές η διαφορά περιορίζεται στο 15%.

Σύμφωνα με τους παρόχους φυσικού αερίου τα τιμολόγια του Οκτωβρίου για τους οικιακούς καταναλωτές θα κινούνται στα επίπεδα των 0,11 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Σε αυτή την τιμή συμπεριλαμβάνεται και η επιδότηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που είναι στα 0,09 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Όπως προαναφέρθηκε το πετρέλαιο θέρμανσης κάνει σήμερα πρεμιέρα με ένα εύρος τιμών από 1,37 έως 1,38 ευρώ το λίτρο.

Για να συγκριθούν αυτές οι τιμές με το φυσικό αέριο έγινε μετατροπή της αξίας τους στη μονάδα μέτρησης της κιλοβατώρας. Με βάση αυτή τη μετατροπή προκύπτουν τιμές από 0,13 ευρώ έως 0,131 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ετσι, το φυσικό αέριο θα είναι φθηνότερο κατά περίπου 15% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης.