ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Αγορά καυσίμων: Οριακά 2% ανέβηκαν το 2022 οι πωλήσεις των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών – Ποδαρικό το 2023 με ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης

https://energypress.gr/news/agora-kaysimon-oriaka-2-anebikan-2022-oi-poliseis-ton-etaireion-emporias-petrelaioeidon

Κωνσταντίνος Φιλίππου
02 01 2023 | 07:39

Η αύξηση των πωλήσεων του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης κράτησε με θετικό πρόσημο το σύνολο της αγοράς των υγρών καυσίμων για το 2022.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών η χρονιά που πέρασε έκλεισε με οριακή άνοδο 2% στις πωλήσεις των υγρών καυσίμων. Οι βενζίνες υποχώρησαν κατά -2% έναντι του 2021 με τη μεγαλύτερη πτώση να καταγράφεται το τελευταίο εξάμηνο του 2022.

Η αγορά κρατήθηκε όρθια, χάρη στην άνοδο της κατανάλωσης του ντίζελ κίνησης και του πετρελαίου θέρμανσης, αναφέρουν πηγές της αγοράς. Η αυξητική πορεία του τουρισμού είχε σαν αποτέλεσμα την άνοδο της ζήτησης του πετρελαίου κίνησης κατά περίπου 3,5% με 4%. Η αύξηση σχετίζεται και με τους εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατά τη χρονιά που έφυγε.

Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης κόντρα στις αυξημένες των υπολοίπων πηγών ενέργειας για θέρμανση είχαν σαν αποτέλεσμα την υψηλότερη κατανάλωση του καυσίμου. Οι πωλήσεις του πετρελαίου ανέβηκαν κατά 6% με χιλιάδες καταναλωτές να σπεύδουν για την προμήθεια ποσοτήτων λίγο πριν την εκπνοή του τέλους της μεγάλης κρατικής επιδότησης και των εκπτώσεων των διυλιστηρίων.

Οι τιμές

Ως γνωστό το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε το ψαλίδισμα της επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης κατά 0,10 ευρώ ανά λίτρο με αποτέλεσμα η ενίσχυση στην αντλία να είναι από την 1η Ιανουαρίου 0,15 έναντι 0,25 ευρώ ανά λίτρο.

Επιπλέον, και σύμφωνα με πληροφορίες, τα διυλιστήρια της Helleniq Energy δεν θα συνεχίσουν τη νέα χρονιά την έκπτωση 0,0375 ευρώ ανά λίτρο προς τις εταιρείες εμπορίας.

Έτσι συνολικά αναμένονται αυξήσεις της τάξης των 0,14 ευρώ ανά λίτρο να πέφτουν σταδιακά στις τελικές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.