ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Τρίτος μήνας απωλειών για το αργό, μηνιαία βουτιά 40% το φυσικό αέριο

https://www.capital.gr/agores/3695978/tritos-minas-apoleion-gia-to-argo-miniaia-boutia-40-to-fusiko-aerio

Άλμα 3% για το πετρέλαιο με τις ΗΠΑ να αντλούν «στο φουλ»

Ενισχύθηκε την Τρίτη το πετρέλαιο, με το αμερικανικό συμβόλαιο να χάνει ωστόσο έδαφος για τρίτο διαδοχικό μήνα καθώς οι επενδυτές ετοιμάζονται για τις αποφάσεις της Federal Reserve αλλά και την αυριανή συνεδρίαση του OPEC+ για τα επίπεδα της παραγωγής.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου πρόσθεσε 97 cents ή σχεδόν 1,3% και έκλεισε στα 78,87 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Με βάση το πιο κοντινό συμβόλαιο, οι τιμές έχασαν 1,7% για τον μήνα.

Το Brent Μαρτίου υποχώρησε 41 cents ή 0,5% στα 84,49 δολ.το βαρέλι στο ICE Futures, διαμορφώνοντας τις συνολικές απώλειες του για τον Ιανουάριο στο -1,7%. Το συμβόλαιο έληξε με την ολοκλήρωση των συναλλαγών.

Το συμβόλαιο του Απριλίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο, σκαρφάλωσε σήμερα 96 cents ή 1,1% και έκλεισε στα 85,46 δολ. το βαρέλι.

Ώθηση σήμερα έδωσε η αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι των ανταγωνιστών του, με τον δείκτη δολαρίου να χάνει 0,2% στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι το εργατικό κόστος στις ΗΠΑ αυξήθηκε το δ’ τρίμηνο με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων 12 μηνών, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μία μικρότερη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων αύριο από την Fed.

Οι αναλυτές περιμένουν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αυξήσει αύριο τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης, για να ακολουθήσουν την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας με αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης.

Στο μεταξύ, στο ραντάρ των επενδυτών μπαίνει και η συνεδρίαση των υπουργών του OPEC+ την Τετάρτη για την πορεία της παραγωγής τους επόμενους μήνες. Η συνεδρίαση πάντως δεν αναμένεται να καταλήξει σε μια πρόταση για αλλαγές στην παραγωγή, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές από τον OPEC+.

Το φυσικό αέριο του Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 0,3% στα 2,684 δολ. ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες. Το πιο κοντινό συμβόλαιο κατρακύλησε 40% τον Ιανουάριο σημειώνοντας τις μεγαλύτερες μηνιαίες απώλειες από τον Ιανουάριο του 2001.