ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Καύσιμα: Τέλος το ρωσικό πετρέλαιο diesel – Πόσο θα ακριβύνουν

https://energypress.gr/news/kaysima-telos-rosiko-petrelaio-diesel-poso-tha-akribynoyn

02 02 2023 | 07:51

Τελειώνει η άμμος στην κλεψύδρα του… ρωσικού diesel, καθώς σε λιγότερο από τρεις ημέρες τίθενται σε εφαρμογή οι κυρώσεις προς τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και αυξάνεται η ανησυχία για το κενό εφοδιασμού και τις τιμές των καυσίμων την επόμενη ημέρα.

Την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, θα απαγορεύεται επίσημα στις χώρες της ΕΕ να εισάγουν προϊόντα διύλισης πετρελαίου από τη Ρωσία (ντίζελ, βενζίνη, μαζούτ, κηροζίνη κ.λπ.), στο πλαίσιο των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρώπη, και πολλοί αναλυτές αναρωτιούνται μήπως το μπλοκ οδεύει προς μία κρίση καυσίμων.

Η ανησυχία για τα καύσιμα

Αναλυτές εκφράζουν φόβους τους ότι οι τιμές μπορεί να ανέβουν ξανά μετά την Κυριακή καθώς τίθεται σε ισχύ το ευρωπαϊκό εμπάργκο σε όλα τα προϊόντα διύλισης από τη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πάντως, έχει ήδη μειώσει στο μισό τις εισαγωγές ρωσικού ντίζελ από 50% πριν από την εισβολή στην Ουκρανία, σε 27% σήμερα, ενώ αυξάνει τις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, ώστε να διαφοροποιήσει τις προμήθειες.

Τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Ρωσία εξήγαγε στην ΕΕ προϊόντα πετρελαίου, όπως το ντίζελ, αξίας άνω των 2,3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν σηκώσει μανίκια, συζητώντας τα όρια τιμών που θα πρέπει να επιβληθούν, ώστε να εξασφαλιστεί όχι μόνο χαμηλότερα έσοδα για την πολεμική μηχανή του Πούτιν αλλά και να αποφευχθεί η ασφυξία, λόγω μειωμένης προσφοράς στις παγκόσμιες αγορές, επιφέροντας αύξηση των τιμών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρώπη «αγχώνεται» για πιθανή αύξηση στην τιμή του diesel, το οποίο μπορεί να συσσωρεύσει κόστος στις βασικές βιομηχανίες και να καταστήσει πιο δύσκολο τον έλεγχο του πληθωρισμού.

(Οικονομικός Ταχυδρόμος)