ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Έκτη μέρα πτώσης για το πετρέλαιο με νέες απώλειες 3%

https://www.capital.gr/agores/3700443/ekti-mera-ptosis-gia-to-petrelaio-me-nees-apoleies-3

191280574 12/22

Με νέες ισχυρές απώλειες που διεύρυναν το αρνητικό σερί στις έξι συνεδριάσεις ολοκλήρωσαν τις σημερινές συναλλαγές τους τα συμβόλαια του πετρελαίου, καθώς το φάντασμα μιας επικείμενης ύφεσης που πλανάται πάνω από το παγκόσμιο οικονομικό outlook εντείνει τις ανησυχίες για τη ζήτηση της ενέργειας.

Ειδικότερα, το Brent Απριλίου έκλεισε στα 80,6 δολάρια το βαρέλι με απώλειες 3% ή 2,45 δολάρια.

Παρομοίως, το αμερικανικό αργό WTI Απριλίου σημείωσε πτώση 3,2% ή 2,41 δολαρίων και ολοκλήρωσε στα 73,95 δολάρια το βαρέλι.

“Η αγορά πετρελαίου εξακολουθεί να έχει μια εμμονή για την ύφεση”, δηλώνει ο Φιλ Φλιν, ανώτερος αναλυτής αγοράς στο The Price Futures Group. “Οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν υπό πίεση καθώς οι φόβοι για τα επιτόκια εντείνουν τις ανησυχίες για καταστροφή της ζήτησης πετρελαίου”.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι “γερακίσιες” φωνές στους κόλπους της ομοσπονδιακής τράπεζας, καθώς μετά την πρόεδρο της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μακμέστερ, που έβαλε ξανά στο τραπέζι την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο τις 50 μονάδες βάσης, ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ υποστήριξε και αυτός σήμερα ότι η Τράπεζα θα πρέπει να ανεβάσει ρυθμούς.

Ωστόσο, ο ίδιος εκτίμησε ότι ο “κίνδυνος ύφεσης έχει υπερτιμηθεί στις αγορές”, με τον Φιλ Φλιν να σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι “σε αυτή την περίπτωση το πετρέλαιο είναι εξαιρετικά υποτιμημένο”.

Μία άλλη παράπλευρη πίεση που ασκεί στο πετρέλαιο το ενδεχόμενο διευρυμένων αυξήσεων επιτοκίων, είναι ότι ισχυροποιεί το δολάριο και κατά συνέπεια καθιστά το αργό πιο ακριβό για κατόχους άλλων ισοτιμιών.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της ING, “οι αγορές συνεχίζουν να συμβιβάζονται με τις προσδοκίες για μία πιο επιθετική Fed” μετά τα ισχυρά μακροοικονομικά που υποδηλώνουν ότι η Τράπεζα έχει αρκετή δουλειά να κάνει ακόμα.

“Αυτοί οι αντίθετοι άνεμοι, σε συνδυασμό με μια αρκετά καλή ισορροπία προσφοράς ζήτησης, σημαίνουν ότι η αγορά πετρελαίου πιθανότατα θα παραμείνει εντός περιορισμένου εύρους. Ωστόσο, βλέπουμε την αγορά να ξεφεύγει από αυτό το εύρος αργότερα μέσα στο έτος” καθώς θα αυξήθεί η προσφορά, έγραψαν σε σημείωμα.