ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Κατρακύλα για τις τιμές του πετρελαίου την Τρίτη

https://energypress.gr/index.php/news/katrakyla-gia-tis-times-toy-petrelaioy-tin-triti

08 03 2023 | 08:33

Κατρακύλησαν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για τις κινεζικές εισαγωγές εκτόξευσαν και πάλι την αβεβαιότητα για την πορεία της ζήτησης, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ στη σημερινή του κατάθεση στη Γερουσία άνοιξε την πόρτα σε ακόμα πιο επιθετικές αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων.

Οι κινεζικές εισαγωγές κατρακύλησαν 10,2% το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη χώρα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών για πτώση 5,1%.

Αλλά και οι κινεζικές εξαγωγές υποχώρησαν 6,8% από ένα χρόνο νωρίτερα, έναντι της εκτιμήσεις των αναλυτών για μεγαλύτερη πτώση 9,0% σε δημοσκόπηση της WSJ.

Στις ΗΠΑ, η σημερινή κατάθεση του επικεφαλής της Fed σε επιτροπή της Γερουσίας δεν επιβεβαίωσε τις προσδοκίες για μια ισορροπημένη στάση του ισχυρού άνδρα της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.

Αντίθετα ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ στην ομιλία του υπογράμμισε ότι “έχουμε ακόμα πολύ δουλειά” στο μέτωπο του πληθωρισμού, ενώ ξεκαθάρισε ότι “αν συνολικά τα στοιχεία δείξουν ότι ταχύτερη σύσφιξη [της νομισματικής πολιτικής] δικαιολογείται, θα είμαστε έτοιμοι να ενισχύσουμε το ρυθμό των αυξήσεων [των επιτοκίων]”.

Οι τιμές του πετρελαίου βρέθηκαν στο επίκεντρο ισχυρών πιέσεων, με το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Απριλίου να χάνει 2,88 δολ. ή 3,6% στα 77,58 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent Μαΐου στο μεταξύ, υποχώρησε 2,89 δολ. ή σχεδόν 3,4% στα 83,29 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures

Και τα δύο συμβόλαια είχαν κερδίσει έδαφος στις πέντε προηγούμενες συνεδριάσεις.