ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Νέα πτώση για το πετρέλαιο

https://www.capital.gr/agores/3702970/nea-ptosi-gia-to-petrelaio

Με απώλειες κινήθηκαν και σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά το sell -off που πυροδότησαν χτες οι επιθετικές δηλώσεις του προέδρου της Fed για τα επιτόκια.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο Μαΐου του Brent ολοκλήρωσε τις σημερινές συναλλαγές στα 82,66 δολάρια το βαρέλι με πτώση 0,8% ή 63 σεντς.

Παρομοίως, το αμερικανικό WTI παραδόσεως Απριλίου έχασε 1,2% η 92 σεντς  και ολοκλήρωσε στα 76,66 δολ. το βαρέλι στο Nymex.

Η τοποθέτηση του Τζέι Πάουελ χτες στη Γερουσία που  άφησε ανοικτή την πόρτα για μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων αν χρειαστεί, επανέφερε τους φόβους για επερχόμενη πίεση και κατ’ επέκταση πλήγμα στη ζήτηση της ενέργειας.

Η διευκρίνιση στην οποία προέβη σήμερα, ολοκληρώνοντας τη διήμερη κατάθεσή του, ότι δεν έχει ληφθεί “καμία απόφαση” προς ώρας προσέφερε μεν κάποια “ανακούφιση” στις αγορές γενικότερα αλλά δεν άλλαξε το γενικότερα κλίμα.

“Οι τιμές του πετρελαίου εξακολουθούν να δέχονται πίεση λόγω των επιθετικών σχολίων που προέρχονται από τη Fed και δείχνουν υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα”, σημείωσε ο Andrew Lipow, της Lipow Oil Associates.

Ωστόσο, η διευκρίνηση του Πάουελ σήμερα οδήγησε χαμηλότερα το δολάριο, κάτι που παρείχε στήριξη ως είθισται στο πετρέλαιο καθώς το καθιστά πιο φτηνό για κατόχους άλλους ισοτιμιών.

Οι τιμές του πετρελαίου βρήκαν επιπλέον στήριξη στην έκθεση της IEA που έδειξε ότι τα αποθέματα στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 1,7 εκατ. βαρέλια, έπειτα από ένα σερί 10 αυξητικών εβδομάδων.

Μία μέτρηση που ήρθε μάλιστα όταν οι αναλυτές περίμεναν νέα, έστω και μικρότερη αύξηση των αποθεμάτων, κατά 700.000 βαρέλια.

Προς ώρας πάντως η προσφορά πετρελαίου δεν δείχνει να έχει περιοριστεί, με τον υπουργό Πετρελαίου της Αγκόλας να δηλώνει ότι ο OPEC δεν χρειάζεται να αυξήσει την παραγωγή του για να αντισταθμίσει τη μείωση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα που ανακοίνωσε η Ρωσία.

“Πιστεύουμε ότι ρωσικό πετρέλαιο βρίσκεται ακόμη εκεί” (στην αγορά), δήλωσε ο Χοσέ Μπαρόζο, προσθέτοντας ότι “βρίσκουν τρόπο, βρίσκουν νέες αγορές… Υπάρχει μια ισορροπία στην αγορά”.