ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Πετρέλαιο: Ποια πτώση; «Θα φτάσει τα 140 δολ. έως τα τέλη του έτους»

https://www.naftemporiki.gr/finance/markets/1452681/petrelaio-poia-ptosi-tha-ftasei-ta-140-dol-eos-ta-teli-toy-etoys/

Μερίδα αναλυτών θεωρεί προσωρινή την πτωτική τάση των τιμών του αργού και βλέπει ράλι τους επόμενους μήνες.

Το πετρέλαιο έχει βρεθεί σε τροχιά μεγάλης πτώσης το τελευταίο διάστημα, καθώς τα τραπεζικά σοκ επανέφεραν στο προσκήνιο τους φόβους για ύφεση. Πρόκειται για μία εξέλιξη άκρως καλοδεχούμενη από κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και νοικοκυριά που είχαν βιώσει όλη την περασμένη χρονιά τις εκρηκτικές ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας. Ωστόσο μερίδα αναλυτών προειδοποιεί πως η πτωτική αυτή τάση δεν θα έχει συνέχεια. Δεν βλέπει καν σταθεροποίηση των τιμών στα επίπεδα που κινείται σήμερα το αργό, με το μπρεντ κάτω από τα 74 δολάρια και το αμερικανικό ελαφρύ (WTI) κάτω από τα 68 δολάρια το βαρέλι.

Μεταξύ αυτών ο Πιέρ Αντουράν επικεφαλής του hedge fund Andurand Capital, ο οποίος συμμετείχε στο συνέδριο των Financial Times για την αγορά ενέργειας και εμπορευμάτων,  FT Commodities Global Summit, στη Λωζάνη της Ελβετίας. Σύμφωνα με τον Αντουράν η πτώση των τιμών του πετρελαίου οφείλεται εν μέρει στον πανικό και εν μέρει σε κερδοσκοπικά παιχνίδια και  δεν είναι αποτέλεσμα των πραγματικών δεδομένων για την προσφορά και τη ζήτηση.

Με την Κίνα να έχει εγκαταλείψει την πολιτική μηδενικής ανοχής έναντι του Covid και να ανεβάζει ταχύτητα και τις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες να έχουν προς το παρόν αποφύγει τον σκόπελο της ύφεσης, η δίψα για πετρέλαιο επιμένει, εξήγησε. Εκτίμησε μάλιστα ότι θα γίνει πιο έντονη τους επόμενους μήνες, με αποτέλεσμα στα τέλη του έτους να δούμε τις τιμές να σπάνε και πάλι το φράγμα των 100 δολαρίων, φτάνοντας έως και τα 140 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα με τον Andurand η ζήτηση για πετρέλαιο θα βαίνει αυξανόμενη για τα επόμενα επτά χρόνια, για να κορυφωθεί στα 110 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2030. Ακόμη και τότε δεν σημαίνει ότι θα πούμε αντίο στον μαύρο χρυσό και τα ορυκτά καύσιμα. «Θα φτάσει στο απόγειό της εκείνη τη χρονιά και από εκεί και πέρα θα έχουμε μία βραδεία πτώση της» προέβλεψε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters