ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Το πετρέλαιο «ψάχνεται» καθώς είναι «ευάλωτο στην αστάθεια»

Πτωτικά οι τιμές το πρωί της Τετάρτης, 19 Ιουλίου 2023 8:29

Το πετρέλαιο «ψάχνεται» καθώς είναι «ευάλωτο στην αστάθεια»

Μετά την χθεσινή άνοδο άνω του 2%, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται πτωτικά το πρωί της Τετάρτης.

Ειδικότερα, το πρωί της Τετάρτης οι τιμές του μπρεντ διαμορφώνονταν στα 79,41 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού στα 75,43 δολάρια το βαρέλι.

Το κλίμα στην αγορά διαμορφώνουν τα σχέδια της Κίνας να τονώσει την κατανάλωση, αλλά και οι ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού- και άρα της κατανάλωσης- στις ΗΠΑ, την περιορισμένη ρωσική προσφορά και τα μειωμένα αποθέματα των ΗΠΑ.

Το πετρέλαιο βρίσκεται σε ασταθές έδαφος τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν την απογοητευτική ανάκαμψη της Κίνας παράλληλα με την μείωση της προσφοράς από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν ενδείξεις ότι η Federal Reserve μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της επιθετικής σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής.

Από τα τέλη Ιουνίου οι τιμές έχουν σημειώσει αποφασιστική άνοδο λόγω των ενδείξεων ότι η αγορά μπορεί τελικά να σφίγγεται, ωστόσο, εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα.

«Μέχρι στιγμής, όσο υποθέτουμε ότι τα μέτρα στήριξης στην Κίνα θα είναι επιτυχή, τα ισοζύγια πετρελαίου θα σφίξουν σημαντικά – ακόμα κι αν η Ευρώπη διολισθήσει σε ήπια ύφεση», σχολιάζει ο διευθυντής έρευνας της Rystad Energy στη Βόρεια Αμερική, Claudio Galimberti. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές μπορεί να ξεπεράσουν το υψηλότερο όριο του εύρους των τρεχουσών τιμών της αγοράς στα 80 δολάρια το βαρέλι, πρόσθεσε.

«Το αργό πετρέλαιο προσπαθεί να βρει το επίπεδό του μετά το ράλι της περασμένης εβδομάδας», σημειώνει από την πλευρά της η Vandana Hari, ιδρύτρια της εταιρείας αναλύσεων Vanda Insights. Όπως αναφέρει, είναι «ευάλωτο στην αστάθεια» καθώς αναμένονται οι ανακοινώσεις των εταιρικών κερδών του δεύτερου τριμήνου και της έντονης συζήτησης για την πορεία των επιτοκίων της Fed.