ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Νέο κύμα ακρίβειας στα καύσιμα – Σε ποιες περιοχές ξεπερνάει τα 2 ευρώ η βενζίνη

https://energypress.gr/news/neo-kyma-akribeias-sta-kaysima-se-poies-periohes-xepernaei-ta-2-eyro-i-benzini

της Πένης Χαλάτση

Το Brent σημείωσε αύξηση πάνω ο από 1 δολάριο το βαρέλι την Παρασκευή καθώς οι αγορές παρακολουθούσαν μια πιθανή άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν που θα μπορούσε να συσφίξει περαιτέρω τις προμήθειες. «Αν το Ιράν επιτεθεί απευθείας στο Ισραήλ, αυτό δεν έχει ξαναγίνει», δήλωσε ο Phil Flynn, αναλυτής της Price Futures Group. «Είναι απλώς ακόμη ένα ντόμινο γεωπολιτικού κινδύνου».

Στο μέτωπο της Ουκρανίας, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε διυλιστήρια στη Ρωσία εκτιμάται ότι έχουν επηρεάσει πάνω από το 15% της ρωσικής χωρητικότητας, πλήττοντας την παραγωγή καυσίμων της χώρας.

Η κλιμάκωση του γεωπολιτικού κινδύνου ώθησε το πετρέλαιο λίγο πάνω από τα 91 δολάρια στο τέλος της εβδομάδας ενισχύοντας έτσι την ανοδική πορεία που καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες. Η τάση αυτή αποτυπώνεται και στις τιμές που επικρατούν στην ελληνική αγορά καυσίμων. Μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, οι περιοχές όπου η βενζίνη πωλείται πάνω από 2 ευρώ διπλασιάστηκαν ενώ μεγάλες πόλεις όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε καλό δρόμο για να τα προσεγγίσουν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,948 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,708 από 1,941 και 1,707 αντίστοιχα. Ωστόσο, σε κάποιες περιοχές, τις παραδοσιακά «ακριβές» περιοχές, η τιμή της βενζίνης έχει «πατήσει» τα δύο ευρώ. Η τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 2,101 ευρώ το λίτρο στα Δωδεκάνησα, στα 2,024 στο νομό Κεφαλληνίας, στα 2,164 στο νομό Κυκλάδων, στα 2,005 στο νομό Λέσβου, στα 2,014 στο νομό Λευκάδος, στα 2,006 στο νομό Ρεθύμνης, στα 2,004 στο νομό Φωκίδος και στα 2,030 στο νομό Ευρυτανίας.

Πηγές της ελληνικής αγοράς εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες οι τιμές θα καταγράψουν νέα άνοδο ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών διυλιστηρίου. Οι Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με υψηλές τιμές στα καύσιμα και καθώς πλησιάζει το Πάσχα και το καλοκαίρι φουντώνουν τα σενάρια για νέο κύμα ακρίβειας ακριβώς στην καρδιά της τουριστικής περιόδου όπου οι τιμές θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 2 ευρώ και μάλιστα για παρατεταμένη περίοδο.

Πάντως, για την ώρα, η ζήτηση στην ελληνική αγορά δεν δείχνει να κάμπτεται. Τόσο η βενζίνη όσο και το diesel κίνησης κινούνται σε θετικό έδαφος. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της αγοράς, τον Φεβρουάριο η βενζίνη κατέγραψε άνοδο κατά 1% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και το diesel κίνησης κατά 5% ενώ ο Μάρτιος, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία εκτιμάται ότι έχει κλείσει επίσης με θετικά (αν και λίγο χαμηλότερα από τον Φεβρουάριο).

Αλλάζουν οι προβλέψεις για την τιμή του Brent – «Καυτό καλοκαίρι με το πετρέλαιο στα 95 δολάρια

Η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης και το επικείμενο έλλειμμα στην αγορά λόγω των περικοπών του ΟΠΕΚ+ και της αύξησης της ζήτησης ωθούν οργανισμούς και αναλυτές να αναθεωρήσουν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για το 2024. Μάλιστα προβλέπουν ένα «καυτό» καλοκαίρι με σημαντική άνοδο των τιμών, μια εξέλιξη η οποία σαφώς θα επηρέαζε και την Ελλάδα η οποία καλύπτει όλες τις ενεργειακές ανάγκες της σε πετρέλαιο και πετρελαιοειδή από εισαγωγές.