ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Σε υψηλά εξαμήνου το πετρέλαιο, φλερτάρει με τα 2 ευρώ η αμόλυβδη

https://energypress.gr/news/se-ypsila-examinoy-petrelaio-flertarei-me-ta-2-eyro-i-amolybdi

του Χάρη Φλουδόπουλου

Σε υψηλά εξαμήνου το πετρέλαιο, φλερτάρει με τα 2 ευρώ η αμόλυβδη

08 04 2024 | 08:57

Άνοδο της τάξης του 20% καταγράφει από την αρχή του χρόνου η τιμή του πετρελαίου brent η οποία τις προηγούμενες ημέρες κατέγραψε υψηλό 6μήνου στα 91,89 δολάρια το βαρέλι. Η τελευταία φορά που βρέθηκε σε αυτά τα επίπεδα ήταν το περασμένο Οκτώβριο λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ. Σύμφωνα με τους αναλυτές δεν αποκλείεται να δούμε την τιμή του πετρελαίου ακόμη υψηλότερα στα επίπεδα των 95 δολαρίων το βαρέλι, εν μέσω γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων αλλά και ανησυχιών για το κομμάτι της προσφοράς. Πάντως οι ειδήσεις από το μέτωπο της Μέσης Ανατολής και η μείωση της έντασης στην περιοχή οδηγεί σήμερα την τιμή του πετρελαίου να υποχωρεί πάνω από 1 δολάριο το βαρέλι κάτω από τα 90 δολάρια.

Την ίδια στιγμή η σημαντική άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου φέρνει αύξηση στις τιμές των καυσίμων στα πρατήρια. Με βάση τα στοιχεία από το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου ανάπτυξης σε 8 νομούς της χώρας η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ, με τη μέση τιμή πανελλαδικά να βρίσκεται στο 1,948 ευρώ το λίτρο αυξημένη κατά 4,8 λεπτά από τις αρχές Μαρτίου. Συγκεκριμένα η τιμή της αμόλυβδης έχει ξεπεράσει τα 2 ευρώ σε Κυκλάδες, Ευρυτανία, Λέσβο, Λευκάδα, Ρέθυμνο, Φωκίδα, Κεφαλλονιά, Δωδεκάνησα. Αντίθετα σε χαμηλότερα επίπεδα κατά 2 λεπτά, για το ίδιο διάστημα διαμορφώνεται η τιμή για το diesel κίνησης στα 1,708 ευρώ, έναντι 1,728 ευρώ. Μικρή υποχώρηση, που ουσιαστικά όμως έχει πολύ μικρή ζήτηση λόγω των καιρικών συνθηκών και για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην Αττική η τιμή της βενζίνης είναι στα 1,918 ευρώ το λίτρο, από 1,869 ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου, ενώ μειωμένο είναι το diesel κίνησης στο 1,674 ευρώ από 1,691 ευρώ.

(αναδημοσίευση από capital.gr)