ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Προσαρμογή πρατηρίων υγρών καυσίμων στα «Μέτρα Δέουσας Επιμέλειας»

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Λόντου 8 10681 Αθήνα · Τηλ.:(210) 3820860 · Fax.: (210)3301977

E-Mail: info@obe.gr – Internet:http://www.obe.gr

 

 

Προς τον

Διοικητή της ΑΑΔΕ

κ. Γιώργο Πιτσιλή

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΩΣ ΕΠΕΙΓΟΝ

Κοινοποίηση:

  • Γραφείο Υπουργού Οικονομικών κ. Κωνσταντίνου Χατζηδάκη
  • Γραφείο Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεοχάρη Θεοχάρη

 

Θέμα : Προσαρμογή πρατηρίων υγρών καυσίμων στα «Μέτρα Δέουσας Επιμέλειας»

 

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος σχετικά με τα «Μέτρα περιορισμού της φοροδιαφυγής» του Ν.5073/2023 και συγκεκριμένα στο Άρθρο 21. Μέτρα δέουσας επιμέλειας για τη διάθεση και τη διακίνηση ενεργειακών προϊόντων επισημαίνει τα εξής:

Όσον  αφορά στην παρ. 2 β) «στον περιοδικό έλεγχο ύπαρξης της άδειας λειτουργίας, των πιστοποιητικών των δεξαμενών και αντλιών, καθώς και στην υπεύθυνη δήλωση του εξουσιοδοτημένου συνεργείου και του εγκαταστάτη του ολοκληρωμένου συστήματος παρακολούθησης και ηλεκτρονικής μετάδοσης δεδομένων εισροών – εκροών, όπου αυτό απαιτείται, στα Πρατήρια Καυσίμων. Για τις υφιστάμενες κατά την 31 η Δεκεμβρίου 2023 συμβάσεις συνεργασίας ή συναλλαγές, ο έλεγχος δέουσας επιμέλειας ολοκληρώνεται εντός τεσσάρων (4) μηνών από την 31 η Δεκεμβρίου 2023,»   για να δημιουργηθεί  η δήλωση του συντηρητή αντλιών και του συστήματος εισροών εκροών απαιτείται φυσική επίσκεψη στο πρατήριο για έλεγχο-συντήρηση – τυχόν αντικατάσταση σφραγίδων. Όλη αυτή η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα ώστε να μπορέσουν να προσαρμοστούν όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων της Ελλάδας και τα χρονικά όρια που έχετε θέσει είναι ασφυκτικά μικρά. Δεν είναι δυνατόν για μία απόφασή σας , για την οποία δεν ευθυνόμαστε, να απειλείται το πρατήριο από 1/5/2024 με κλείσιμο λόγω του ότι δεν θα μπορεί να εφοδιασθεί με καύσιμα.

Για να μπορέσουν να προσαρμοστούν τα πρατήρια ή θα πρέπει οι συντηρητές-εγκαταστάτες να προσλάβουν εκατοντάδες άτομα προσωπικό ή θα πρέπει να δοθεί εύλογο διάστημα παράτασης ως προς τη συμμόρφωση των  πρατηρίων .

Παρακαλούμε πολύ όπως προχωρήσετε άμεσα σε παράταση της συγκεκριμένης απόφασης και όπως ορίσετε μια συνάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών σας μαζί μας και με τους συντηρητές – εγκαταστάτες για να σας θέσουμε από κοντά τις απόψεις μας σχετικά με το εύλογο χρονικό διάστημα παράτασης.

Αναμένουμε το συντομότερο δυνατόν ενέργειές σας.