Ανοδικές για τέταρτη μέρα οι τιμές του αργού – Προς πέμπτη μηνιαία άνοδο

https://energypress.gr/news/anodikes-gia-tetarti-mera-oi-times-toy-argoy-pros-pempti-miniaia-anodo

Ανοδικά για τέταρτη μέρα κινούνται οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Παρασκευή καθώς η ανησυχία για διακοπή της προσφοράς από τη Ρωσία υπερκέρασε τους φόβους για περιορισμό της ζήτησης που προκαλούν τα lockdown στην Κίνα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 1% στα 108,76 δολάρια το βαρέλι στις 12:00 ώρα Ελλάδας, μετά την άνοδο κατά 2,1% χθες.

Το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 0,7%, φθάνοντας στα 106,1 δολάρια το βαρέλι, μετά το +3,3% της Πέμπτης.

Και τα δύο συμβόλαια πρόκειται να κλείσουν την εβδομάδα με άνοδο, σημειώνοντας για πέμπτο συνεχόμενο μήνα άνοδο, παίρνοντας ώθηση από την διαφαινόμενη ευθυγράμμιση της Γερμανίας  με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου χαρακτηρίστηκαν από αστάθεια, καθώς η Κίνα δεν έχει δώσει μηνύματα ότι προτίθεται να χαλαρώσει τα περιοριστικά μέτρα, παρά τον αντίκτυπο στην οικονομία της και τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Από την πλευρά της προσφοράς, ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να διατηρήσει την ισχύουσα συμφωνία και να προχωρήσει σε άλλη μια μικρή αύξηση της παραγωγής για τον Ιούνιο, όταν θα συνεδριάσει στις 5 Μαΐου, ανέφεραν στο Reuters πηγές προσκείμενες στον οργανισμό

Ωστόσο, η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας μπορεί να μειωθεί έως και 17% το 2022, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας που δημοσιοποίησε το Reuters την Τετάρτη, καθώς οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα πλήττουν τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Οι κυρώσεις έχουν επίσης καταστήσει όλο και πιο δύσκολο για τα ρωσικά πλοία να κάνουν αποστολές πετρελαίου, αναγκάζοντας την Exxon Mobil να περιορίσει την παραγωγή της και να αποχωρήσει από τις δραστηριότητες στο Sakhalin-1.

Η ανησυχία που συνδέεται με τις διαταραχές στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, ιδίως ντίζελ, έχουν ωθήσει τα περιθώρια κέρδους των ασιατικών διυλιστηρίων σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ντίζελ στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έκλεισαν στο υψηλό ρεκόρ των 5,14 δολαρίων ανά γαλόνι την Πέμπτη.