ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

 

Θέμα: Δικαίωση των βενζινοπωλών για το πετρέλαιο θέρμανσης

 

                   Θέμα: Αποτυχία της εξίσωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης  πετρελαίου.

 

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Λόντου 8 10681 Αθήνα · Τηλ.:(210) 3810783-4 · Fax.: (210)3301977

E-Mail: info@obe.gr – Internet:http://www.obe.gr

                                                                                    Αρ.Πρωτ. 6784

                                                                           Αθήνα, 12 Ιουνίου 2014

Δελτίο τύπου

 

Θέμα: Δικαίωση των βενζινοπωλών για το πετρέλαιο θέρμανσης

 

Θέμα: αποτυχία της εξίσωσης των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης  πετρελαίου.

 

Η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος ανακοινώνει ότι αποτελούν, δυστυχώς, πανηγυρική δικαίωση των θέσεών της, τα στοιχεία που δημοσίευσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τα οποία δείχνουν ότι κατά την περίοδο διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης 2012-2013 η κατανάλωση μειώθηκε κατά 71%. Το δε Δημόσιο είχε, κατά δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, απώλειες εσόδων από πετρέλαιο θέρμανσης, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Εμείς θεωρούμε ότι αυτό το ποσό, είναι αποτέλεσμα «δημιουργικής λογιστικής» και οι πραγματικές απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Τέλος η μείωση της κατανάλωσης επιβεβαιώθηκε και στη περίοδο  2013-2014 αφού περιορίζεται ουσιαστικά, στο 1/3 της κατανάλωσης που είχε καταγραφεί τη σεζόν 2011-2012.

 

Στα παραπάνω όμως πρέπει να προσθέσουμε τις κοινωνικές, ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές απώλειες (μέχρι και θανάτους είχαμε!), οι οποίες δεν μπορούν να μετρηθούν και δυστυχώς θα εμφανιστούν μακροπρόθεσμα στο περιβάλλον και στην υγεία των πολιτών. Όσο αφορά, το κύριο επιχείρημα ότι με την εξίσωση (αύξηση) του ΕΦΚ με το πετρέλαιο κίνησης θα κτυπηθεί το λαθρεμπόριο και η παραβατικότητα, μάλλον το ακριβώς αντίθετο έχει συμβεί.

 

Από την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου εφαρμοστικού νόμου που επέβαλλε την εξίσωση του ΕΦΚ, είχαμε προειδοποιήσει για τις τραγικές συνέπειες στο περιβάλλον και στη ζωή  των ανθρώπων με κατάληξη στη δήλωση ότι «δεν πρόκειται να γίνουμε συνεργοί και συνένοχοι σε ένα ετοιμαζόμενο και προαναγγελθέν κοινωνικό έγκλημα».  Δυστυχώς εμείς επιβεβαιωθήκαμε αλλά η κυβέρνηση κώφευε!

 

Τώρα ετοιμάζουν μείωση του ΕΦΚ αλλά κανένας δεν ξέρει σε ποιο σημείο θα ΤΟΝ φέρουν. Καλό θα είναι η κυβέρνηση να ανοίξει διάλογο από τώρα και να μην αφήσει το θέμα πάλι για την τελευταία στιγμή επιβάλλοντας εκβιαστικά την, άγνωστη μέχρι τότε, απόφασή της.

 

Θέση της ΟΒΕ είναι  η επαναφορά, ως πρώτο βήμα, του ΕΦΚ στο χαμηλό συντελεστή που ίσχυε το 2011 και σε συνέχεια τον μηδενισμό του.